Prethodni članak
Sljedeći članak

'Novi postav sarkofaga obitelji Erdődy otvara svoja vrata početkom studenog'

Snježana Horvatin, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, ujedno i jedna od suradnica na projektu Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše i Kuće europskih himni, otkrila nam je kako napreduju radovi na muzeju


Projekt Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše i Kuće europskih himni u Klanjcu podrazumijeva stalni muzejski postav u franjevačkom samostanu, koji je podijeljen na tri dijela: muzejski postav klanječke kulturne baštine, drugi dio je vezan uz hrvatsku i ostale europske himne, dok su u podrumu sarkofazi obitelji Erdődy, čiji je novi postav u pripremi. Kako radovi napreduju pitali smo suradnicu na projektu, Snježanu Horvatin.

 

– Arhitektonsko - građevinski radovi u podrumu franjevačkog samostana, vrijedni više od 350.000 kuna, koje Grad Klanjec provodi uz financijsku potporu Ministarstva turizma i Krapinsko - zagorske županije, su završeni. Uskoro će započeti realizacija izvedbe novog postava i multimedijske prezentacije stalne izložbe sarkofaga obitelji Erdődy koju radi multimedijalni umjetnik Sandro Đukić i tvrtka CCN - images d.o.o. iz Zagreba. Radovi su vrijedni 125.000 kuna, a sufinanciraju se sredstvima Zaklade Adris. Nadamo se da će do 1. 11. biti gotov stalni postav izložbe sarkofaga koji se trenutno ne mogu razgledati jer su razmješteni. Oni će se vratiti u prostor u kojem su bili i uz novu multimedijsku prezentaciju koja vodi posjetitelje u vrijeme njihova nastanka, otkriti kako su izgledale grobnice u kojima su sarkofazi bili smješteni ispod podova crkve kao i tijek restauracije. Cijela ta atmosfera bit će vrlo slična originalnim grobnicama. Tema je prolaznost, smrt, sve će biti pomalo mistično. Izložit će se fizički artefakti, ostaci odjeće, dijelovi koji su pronađeni u grobnicama, razni predmeti, dokumenti koji su vezani uz mauzolej obitelji Erdődy, a koji se čuvaju u našoj crkvi – opisala je novi postav Horvatin.

Sadržaji će uskoro zaživjeti

– Projekt Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše i Kuće europskih himni širi se i na druge lokacije izvan samoga muzeja na deset različitih lokaliteta u Zagorju i Zagrebu koji su vezani uz priču o hrvatskoj himni i Antunu Mihanoviću: od Dvorca Mihanović u TT, Spomen područja hrvatskoj majci u Erpenji, Zelenjaka, Novih Dvora, do Spomen parka u Klanjcu gdje je i grob Antuna Mihanovića – pojasnila je Horvatin. – Upravo smo pred završetkom mobilne aplikacije koje posjetitelje vodi na navedene lokacije. Posjetitelji će moći skinuti ovu aplikaciju s opisom svih deset točaka i zapravo će uputiti goste s jedne lokacije na drugu. Jedna od lokacija je i na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, gdje je Mihanović rođen. Table imaju QR kod koji, kad skinete imate priču od nekoliko minuta koja vas na mobitelu upoznaje s tom lokacijom. Također se postavljaju i tri interaktivne table sa proširenom stvarnošću na tri jezika: hrvatskom, slovenskom i engleskom. Tu je jedan Ilirac koji na Trgu Antuna Mihanovića u Klanjcu priča o podizanju spomenika, u Spomen parku o posljednjim danima života Antuna Mihanovića, a u Dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama o njegovu životu za vrijeme posjeta sestri i šogoru. Svi ovi sadržaji su pred završetkom i zaživjet će uskoro – najavila je Snježana Horvatin.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook