Prethodni članak
Sljedeći članak

Festival čitanja: Program potekao iz zlatarske škole poprimio međunarodnu notu


U zagrebačkome kinu Tuškanac održana je u petak, 5. svibnja, završna priredba kojom je obilježen svršetak 12. ciklusa nacionalnog projekta za poticanje čitanja „Čitajmo zajedno – čitajmo naglas: zaboravljene knjige“ čiji je nositelj OŠ Ante Kovačića iz Zlatara, u kojoj je projekt i pokrenut na inicijativu, sada već pokojnog, školskog knjižničara Denisa Vinceka. Prve godine sudjelovale su, uza zlatarsku školu, osnovne škole iz Belca, Lobora i Mača. Iz godine u godinu projekt se razvijao te je postao nacionalnim, a posljednjih godina poprima i međunarodnu notu budući da se u nj uključuju i hrvatske škole iz BiH. Šestu godinu zaredom održava se uz potporu i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na ovogodišnjem je festivalu čitanja OŠ Zlatar ugostila 200-tinjak učenika i 40-ak mentora iz osnovnih škola iz 11 županija, Grada Zagreba i OŠ „Bila“ iz Viteza (BiH). Ukupno je ove školske godine u projektu sudjelovalo 37 škola sa 650 učenika. Zaželjevši svima dobrodošlicu i uspješan nastup, na početku priredbe okupljene u dvorani pozdravila je tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović. U ime škole domaćina nazočne je sudionike srdačno pozdravila pedagoginja zlatarske škole Vlatka Prpić naglasivši  sve dobrobiti ovoga hvalevrijednog projekta kojim se djecu potiče na čitanje i razvijanje čitalačkih sposobnosti i vještina. I ove su godine svoje umijeće interpretacije osnovnoškolci pokazali glumom, pjesmom, plesom, recitacijom, a mnogi od njih svoj su doživljaj pročitane građe izrazili i kroz različite multimedijske uratke – ppt-prezentacije, e-knjige i slikovnice ili pak videouratke, kao što su to učinili i zlatarski osnovci iz 3.a razreda snimivši video na temelju pročitane knjige Laterna magica, romansirane autobiografije Slavka Batušića - književnika, publicista, teatrologa i povjesničara umjetnosti, koji je svoje djetinjstvo proveo u Zlataru.

Na svečanoj završnici, u bogatom trosatnom programu, učenici su čitali i interpretirali književna djela, a pozornica kina Tuškanac postala je mjesto na kojemu su se očitovale njihova kreativnost i radost koju su međusobno dijelili i prenosili na sudionike svečanosti.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook