Prethodni članak
Sljedeći članak

Dvije mlade zagorske spisateljice osmislile slikovnicu za disleksičare

Slikovnica ističe vrijednost prijateljstva i brige o prirodi


Izuzetno simpatična slikovnica za djecu, edukativnog sadržaja, a pisana posebnim fontom prilagođenim za disleksičare, izdana je pred kraj prošle godine. Autorica slikovnice Tanja Juranić iz Bedekovčine predstavila nam je svoj uradak, koji je na dosadašnjim predstavljanjima izazvao interes javnosti i oduševio one koji su slikovnicu uzeli u ruke i pročitali.

Junakinja gljiva Laura

'Laura i frka i botaničkom vrtu' slikovnica je, kaže autorica, koja kroz pustolovinu ističe vrijednost prijateljstva i naglašava važnost brije o prirodi i životinjama. – Radnja prati malenu gljivu Lauru koja poput prave male junakinje spašava stanovnike botaničkog vrta, svoje prijatelje. Svi likovi su nastali jako spontano, iako moram priznati da naša mačka Greta dosta nalikuje na mačku iz priče – otkrila nam je Tanja. Slikovnica je nastala prema kratkoj priči koju je Tanja napisala za grupu odraslih, u sklopu kreativne radionice. – Na moje iskreno čuđenje, ta je kratka priča oduševila sve polaznice i organizatoricu, Jelenu Hrvoj, koja je ujedno i ilustratorica slikovnice, stoga se rodila ideja za slikovnicom. Kratka priča prošla je kroz preinake i tako je nastala slikovnica – ispričala nam je Tanja iz Bedekovčine, koja je ljubavi prema knjigama razvila još u djetinjstvu, iz čega se razvila i naklonost prema pisanju. – Imala sam sreću da je cijela obitelj prepoznala moju ljubav prema knjigama tako da su rođendanski pokloni često bili u obliku rječnika ili krimića, koje obožavam još uvijek. Pisanje mi je jako drag oblik izražavanja kreativnosti i emocija. Još od osnovne škole pišem kratke pričice i pjesme, često samo u obliku dnevničkih zapisa – kaže Tanja.

Poseban font

Posebnost ove slikovnice jest da je font teksta u slikovnici prilagođen za djecu, ali i odrasle disleksičare, OmoType. - Odluka o upotrebi ovog posebnog fonta donesena je kako bi se uz samo osvještavanje poremećaja kod čitanja i pomoglo djeci u ranijoj dobi da razbiju strah od čitanja – pojasnila nam je Tanja. Ilustracije za slikovnicu odradila je književnica i ilustratorica Jelena Hrvoj rodom iz Poznanovca. - Sama ideja o oslikavanju rodila se na jednoj od radionica kreativnog pisanja, a lik gljive Laure od tada se praktički kristalizirao, te je nekoliko mjeseci nakon dobio prve prototipe – kaže Jelena. Nakon usklađivanja ideja, uz pojedine naputke o detaljima likova, ilustriranje je moglo krenuti. - Ideja je bila održati onaj "starinski" štih slikovnice u kojem su ilustracije minimalno digitalno obrađene, tako da djeca mogu prepoznati poteze kista i olovke. Samim time, ilustracije kao takve približene su im kao nešto što bi i sami mogli replicirati. Uz konzultacije logopeda, dječje psihologinje i nekoliko mama, odabrale smo blage tonove boja koje su pogodne i smirujuće za djecu kako im sama ilustracija ne bi odvraćala pozornost od pisanog dijela, a u isto smo vrijeme u ilustracije sakrile mnoge sitne detalje koji će zasigurno zadovoljiti njihovu maštu – ispričala je ilustratorica.

Gostovanja po zagorskim knjižnicama

Do sada je održano nekoliko interaktivnih promocija ove slikovnice, a u planu su i brojna gostovanja po lokalnim knjižnicama i vrtićima diljem Krapinsko – zagorske županije, najavila je autorica Tanja Juranić. Želite li saznati kakve je pustolovine prolazila gljiva Laura, pokloniti ovu slikovnicu svome djetetu ili pak nekome drugome, možete ju pronaći na službenoj Facebook stranici https://web.facebook.com/profile.php?id=100081274571448, a od nedavno ju možete nabaviti i na policama knjižara 'Hoću knjigu'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook