Prethodni članak
Sljedeći članak

Ljekarne KZŽ: 'Neke lijekove dobivamo na kapaljku, no stanje nije alarmantno'

Bore li se s nestašicom lijekova i postoje li adekvatne zamjene za lijekove kojih nema, provjerili smo u Ljekarnama Krapinsko – zagorske županije


Sezona gripe i viroza još uvijek je u zamahu, a na policama ljekarni nestalo je najtraženijih lijekova, među kojima je i paracetamol te neki antibiotici. S naglim porastom potražnje za lijekovima zbog širenja respiratornih infekcija suočavaju se brojne zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatska, a farmaceutske industrije očito nemaju dostatne proizvodne kapacitete da bi tu potražnju namirile. Naime, Europska agencija za lijekove objavila je da je nestašicu antibiotika prijavilo čak 26 europskih zemalja.

Povećana potrošnja ove sezone

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je poduži popis trenutno nedostupnih lijekova. Od početka ove godine registrirana je nestašica čak 17 medikamenata, a kao glavni razlog zbog kojeg ih nema na tržištu navode se razlozi povezani s proizvodnjom ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja, što ne čudi, osobito ove sezone koja vrvi virusnih infekcijama te je i pritisak na liječničke ambulante pojačan. Iz HALMED – a su naveli kako bi se pojedini lijekovi na tržištu mogli naći tek u kolovozu, dok bi se neki trebali polako vraćati na police ljekarni već tijekom ovog mjeseca. Ipak, da zasada nema kritične nestašice, kaže magistra Dubravka Frinčić, ravnateljica Ljekarni Krapinsko – zagorske županije.

Postoje zamjene

Frinčić je pojasnila kako se situacija s lijekovima zapravo mijenja iz dana u dan. – Osobito oko blagdana i početkom siječnja desio se izuzetno velik broj respiratornih infekcija, što se odrazilo i na gužve u ljekarnama i na prodaju lijekova, sredstava za liječenje i ublažavanje simptoma. Nije bilo paracetamola, Panadon sirupa, Rexocefa, lijekova za gerb i žgaravicu – rekla je mag. Frinčić. Istaknula je kako nekih lijekova ni sada nema na policama. – Radi se o antibioticima iz reda penicilina. Za njih postoje zamjene. No, penicilin je jako dobar, jer je najmanje štetan, a pokriva dosta upala, dok drugi antibiotici imaju više potencijalnih nuspojava – pojasnila je. Naglasila je kako stanje nije alarmantno. – Da, neke lijekove dobivamo na kapaljku, u manjim količinama nego što tražimo, ali još uvijek se nekako krpamo. No, najvažnije je za istaknuti da postoje zamjene za sve lijekove – zaključila je.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook