Prethodni članak
Sljedeći članak

'Djeca su u školi od 8 do 16 sati, odrade sve obveze i domaće zadaće nakon čega se bez brige mogu družiti s roditeljima'

OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice prva je u Zagorju i među prvima u Hrvatskoj koja je uvela cjelodnevnu nastavu


Osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, uz riječke, prva je škola u Hrvatskoj, a općina Stubičke Toplice prva hrvatska općina koja je u školu, čiji je i osnivač, uvela cjelodnevnu nastavu. - Riječ je o programu cjelodnevnog odgojno – obrazovnog rada koji se do sada provodi samo u Gradu Rijeci. Cjelodnevni odgojno – obrazovni rad podrazumijeva da su djeca cijeli dan u školi, od 8 do 16 sati i kroz to vrijeme izmjenjuje se redovni nastavni rad i organizirano slobodno vrijeme. S njima rade dvije učiteljice koje su lijepo osmislile ne samo cijeli dan nego i cijeli tjedan te cijelu školsku godinu. Cjelodnevnu nastavu pohađa 13 djece – rekla je ravnateljica škole Brigitte Gmaz.

 

Uz nastavu djeca će imati i dodatne sadržaje: sportske aktivnosti, terensku nastavu, izvanučioničku nastavu, dodatno engleski jezik i znakovni jezik te niz drugih aktivnosti kako bi taj dan djeci bio što zanimljiviji, pristupačniji. Djeca će također zajedno sa svojim učiteljicama napisati domaće zadaće, izrađivati projekte. Tako da nakon što ih roditelji preuzmu iza 16 sati mogu s njima provoditi kvalitetno slobodno vrijeme oslobođeni školskih obveza. - Ove godine uključeni su u program samo učenici drugog razreda iz razloga što smo tu imali dva razredna odjela i mogli smo ih podijeliti na jedan redovni razredni odjel i razredni odjel koji se odlučio na cjelodnevni odgojno – obrazovni rad. Ako nam se pokaže kao dobar primjer, ovaj program ponudit ćemo i sljedeće godine. Svake druge godine upisujemo po dva razredna odjela i u tom slučaju postoji mogućnost za ovaj program s obzirom da se radi o homogenoj skupini te nema miješanja s djecom drugih uzrasta. Hoće li nam to zaživjeti, pokazat će vrijeme, mi ćemo se truditi i pružiti djeci najviše što možemo - istaknula je ravnateljica.

 


- Dvije se učiteljice zaista mogu u svakoj minuti posvetiti 13 – ero učenika. Kod svakog djeteta će ustvari doći do izražaja te njihove sposobnosti i njihova kreativnost, usmjerenost nekim sadržajima koje će s učiteljicama moći dalje razvijati. Oni će moći koristiti puno i mikroskope, istraživački rad, puno će boraviti u prirodi, crtati, vježbati, učiti znakovni jezik, imati dodatne sadržaje engleskog kroz radionice, glumu i slične sadržaje. Njihov radni dan počinje od preuzimanja djece u 7.15 ispred škole i u prvom periodu djeca se s učiteljicama provode vrijeme na način da razgovaraju o proteklom danu, što im se dogodilo. Ne počinju odmah s radom, čitaju priče, vježbaju, pa odlaze na doručak i nakon toga počinju s nastavom. Nastava traje do 12, 12.30 sati kada odlaze na ručak, nakon čega ponovno imaju slobodno vrijeme i odmor i boravak u prirodi, a popodne je organizirano slobodno vrijeme, pisanje domaće zadaće i učenje. Nakon 16 sati je preuzimanje djece – pojasnila je Gmaz.


Prema prvim dojmovima djeca su oduševljena, a roditelji jako zadovoljni. Učionice su opremljene na drugačiji način. Učenici u učionici imaju svoje ormariće gdje odlažu knjige i sav pribor i dodatno još imaju garderobne ormariće u hodniku. Sve ostavljaju u školi, tek u dogovoru s roditeljima nose kućama svoje bilježnice i radne listiće da roditelj ima uvid u rad. Pola iznosa sufinancira Općina, pola roditelji. Svaki roditelj mjesečno izdvaja 480 kuna. Spomenimo i donatore koji su pomogli u opremanju učionice. To su Teakwondo klub Stubičke toplice i Protrade - Lemona d.o.o. Stubičke Toplice (tatami podloge, taburei i vreće za sjedeje). Ostalo su sredstva osnivača, Općine Stubičke Toplice.

 

Josip Beljak, načelnik općine Stubičke Toplice, koja je osnivač škole, istaknuo je kako su se za novi program odlučili zahvaljujući ravnateljici koja je vidjela takav model u Rijeci i predložila ga nama. - Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo prva općina u Hrvatskoj s takvim programom. Kao osnivač puno ulažemo u školu i obrazovanje djece, i to nam je prioritet  - naglasio je Beljak.

 

- Zadnje 3 godine u školu smo uložili skoro 3 milijuna kuna, kompletno smo obnovili školsku kuhinju, proveli smo projekt modernizacije i energetsku obnovu, novu fasadu, stolariju, novu LED rasvjetu u školi, postavljene 3 pametne ploče i niz drugih sadržaja. Početkom lipnja u sve sanitarne prostore smo uveli toplu vodu, postavili bojlere, a svaki razred ima svoj umivaonik. Pokušavamo i kao Općina pružiti sve što možemo djeci, a isto tako i roditeljima da im olakšamo situaciju – naglasio je načelnik Beljak te dodao kako škola unatrag par godina ima rast broja učenika, a da se u Stubake sve češće doseljavaju mlade obitelji. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook