Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas je Mala Gospa, blagdan rođenja Blažene Djevice Marije

U Nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici danas se mise slave kao i nedjeljom


Dana se blagdan Male Gospe ili “Male meše”, kako se to među zagorskim ljudima uvriježeno kaže. Blagdan je to odnosno spomendan rođenja Blažene Djevice Marije, majke našeg Sapsitelja Isusa Krista kojeg je začela po Duhu Svetom. Slavi se 8. rujna svake godine. U Nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici danas se mise slave kao i nedjeljom, pa još predstoje mise u 11 i 18 sati. Kako su nam rekli u Župnom uredu u Mariji Bistrici, sakrament ispovijedi može se obaviti cijelog dana, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera. Mise se slave i u drugim župama. Nakon trodnevne priprave, dana se posebno slavi i u Svetištu Majke Božje Gorske. I tamo se još stigne na mise u 11 i 18 sati.

 

Podsjećamo, Marijino rođenje je pretkazano i naviješteno u Starom zavjetu. Ona je kćer Ane i Joakima. Nakon pada Adama i Eve u grijeh, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera ih iz zemaljskog raja. Bog govori zmiji: ‘Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu" (Post 3,15). Drugi vatikanski sabor naučava, da je Marija proročki označena u tome obećanju o pobjedi nad zmijom.
Mariju je porodila njezina majka, sveta Ana oko 20. godine prije Krista. Očuvana je od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga Bezgrešnog začeća.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook