Prethodni članak
Sljedeći članak

Dašak Brača stigao u Kraljevec na Sutli: Otkriven spomenik Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima


Povodom Dana Općine Kraljevec na Sutli, danas je na tamošnjem Mjesnog groblju održano svečano otvorenje spomenika Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima kojem su prisustovali mnogobrojni gosti.

Načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić kazala je kako ovaj spomenik nosi veliku poruku i hvalu svima koji su žrtvovali, riskirali svoje živote i stali u obranu naše domovine i zato što govori o jednom najvažnijem događaju u najbližoj povijesti, a to je stvaranje naše domovine. Objasnila je detalje projekta koji je nastao u suradnji sa Klesarskom školom iz Pučišća na otoku Braču. - Autor spomenika je Domagoj Brajković, maturant Klesarske škole, a to što su ga izradila djeca daje mu vrlo veliku i posebnu vrijednost jer u ovaj spomenik su utkani rad, ljubav i trud učeničkih ruku i kad se želi reći da nešto traje vječno, kaže se da je uklesano u kamenu. U ovom kamenu će biti vječno uklesano i vječno će ovdje veličanstveno stajati poruka koja nosi zahvalu svim hrvatskim braniteljima, svima onima koji su stali u obranu ove države i koji su doprinijeli da smo svi mi danas tu. Domovinski rat bio tek početak, naš posao ne prestaje, mi smo zaduženi da stvorimo bolju budućnost za djecu jer su njihov rad, trud i ljubav ono što je od izrazite vrijednosti – poručila je načelnica.

General Josip Vukina nadovezao se kazavši da jednu stvar moramo zapamtiti i ona nam mora biti u srcu, a to je da mlade od malih nogu učimo kako se stvarala ova država, kakva je mladost ginula, kakvo srce i kakvu ljubav su imali za domovinu.

- Ovaj spomenik je u čast svim braniteljima u Krapinsko - zagorskoj županiji i diljem Hrvatske. Branitelji su napravili temelj, na nama i na vama je da na tim temeljima gradite zdravu, sigurnu kuću. Ovaj spomenik veže sve poginule i nestale u Domovinskom ratu. Branitelji su jedni i jedinstveni zato vas molim jer smo mali i imamo krasnu zemlju da je čuvamo kao kap vode na danu, poštujmo je i prenosimo povijest na naše mlade – poručio je Vukina i zaključio kako je ovaj spomenik koje su izradile mlade ruke oda svoj onoj mladosti koju nikad ne smijemo zaboraviti.

Da je danas veliki dan ne samo za Kraljevec na Sutli, nego za čitavu županiju pa i Republiku Hrvatsku, rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Jer kad dignemo spomenik u čast bilo kojeg poginulog hrvatskog branitelja, dodao je, podignut je spomenik za sve poginule.

- Ne možete ništa osobno više napraviti kad vas domovina zove, nego da uzmete oružje u ruke i da ju branite, a to je napravilo 11.500 zagorskih branitelja, bez obzira što Zagorje nije bilo neposredno ratno ugroženo, ali smo znali da braneći hrvatsku grudu u Slavoniji, Dalmaciji, na Kordunu, branimo i naše Zagorje. Nažalost, najbolji od nas nisu imali te sreće da danas žive s nama - izjavio je župan i poručio da svaki od nas mora stvarati državu u kojoj mladi ljude neće odlaziti iz nje i pronaći blagostanje.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako na poseban način treba zahvaliti svima koji su položili živote na oltar domovine za slobodu Hrvatske. Bez obzira na protok godina u našoj nacionalnoj svijesti itekako je prisutna činjenica da je sloboda koju imamo, da sva postignuća koja smo zajedno postigli dugujemo hrvatskim braniteljima, riječi su kojima je započeo svoje obraćanje ministar.

- Iznimno me raduje da ovo spomen obilježje povezuje naše zeleno Zagorje i otok Brač. Ta poveznica je posebno značajna i simbolična baš kao što su to hrvatskih branitelji iz Zagorja odlazili na sva bojišta. Iznimno je važno da su autori spomenika naši mladi i to je dokaz u kojoj mjeri su oni itekako svjesni važnosti obrane domovine i doprinosa hrvatskih branitelja. Spomenik je postavljen na ovoj prekrasnoj lokaciji kao simbol najzahtjevnijeg i najzahtjevnijeg vremena naše povijesti, vremena koje je iziskivalo definiranje i prepoznavanje naših uloga. Ovo spomen obilježje je za buduće generacije i kao opomena da je hrvatska plaćena krvlju i da ju moramo čuvati – poručio je ovom prilikom Medved.

Autor spomenika, Domagoj Brajković ispričao nam je detalje oko realizacije spomenika. Ideja je bila da se jednostavnom formulom dođe do upečatljivog spomenika koji bi ispričao cijelu priču.

- Prvo mi je napamet pao križ koji se prozire kroz dva glavna dijela koji simboliziraju da su tu bile žrtve koje su svojom krvlju natopile hrvatsko tlo na kojem je nastala država i ove kocke koje simboliziraju Hrvata sa šahovnice, a tu je i dijagonalna sjena koja se vidi na oba dijela spomenika i predstavlja šahovnicu. Ova grublja tehnika predstavlja rad – objasnio je Brajković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook