Prethodni članak
Sljedeći članak

Centar iz Nove Gradiške na presici: Nije bilo naznaka fizičkog nasilja prema curici

"Apeliramo na javnost da se suzdrži govora mržnje. Socijalni radnici su imali nebrojen broj prijetnji i poziva, naziva ih se ubojicama, prijeti se njima i njihovim obiteljima. Narušena im je sigurnost, rekla je ravnateljica Uprave za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić


Nakon konferencije za novinare Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški ravnateljica Uprave za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić dala je izjavu.

"Apeliramo na javnost da se suzdrži govora mržnje. Socijalni radnici su imali nebrojen broj prijetnji i poziva, naziva ih se ubojicama, prijeti se njima i njihovim obiteljima. Narušena im je sigurnost.

Provodimo analizu kako bi ubuduće izbjegli ovakve situacije. Izuzetno je važno u svim situacijama, kad govorimo o zaštiti djece, da u sustavu socijalnoj skrbi imamo i sve druge dionike koji su izuzetno važni za sigurnost djece u ovim situacijama, tu mislim na sustav odgoja i obrazovanja, tete u vrtićima, učiteljima u školi, pedijatre...

"Nedostaje nam gotovo 700 socijalnih radnika"

Isto tako u ovim situacijama međuresorna suradnja mora biti promptna i žurna.

Trenutno nam nedostaje gotovo 700 socijalnih radnika u sustavu. To namjeravamo mijenjati, to su potvrdili i u Ministarstvu, ali ponavljam - nisu oni jedini koji sudjeluju u ovakvim postupcima. Tu su vam potrebni podaci od obiteljskih liječnika, pedijatara, teta u vrtiću, profesora u školi, članova obitelji... To je nešto što je obveza svih nas. I građani bi trebali javljati o takvim slučajevima, na vrijeme obavijestiti stručne službe.

"Nije bilo naznaka fizičkog nasilja"

Prema inputima koje smo dosada vidjeli nije bilo podataka od strane liječnika da postoji vid zlostavljanja kod djece u toj obitelji. Nije bilo naznaka fizičkog nasilja prema curici.

Prema procjeni, obiteljske okolnosti su se promijenile, roditelji su stvorili uvjete za život djeteta, da su osnovni uvjeti osigurali, da među roditeljima nema sukoba što je bilo rezultat izdvajanja prvog djeteta. To je bio razlog zbog kojeg je tim odlučio predložiti Sudu da se i ta djevojčica vratila u obitelj. Kad se procjenjuje rizik, procjenjuje se uvijek za svu djecu u obitelji.

Najmanje jednom tjednom voditelj stručne mjere je morao biti prisutan u obitelji. Ne mogu komentirati ništa jer nisam vidjela nalaze niti stručnog niti upravnog nadzora. Voditeljica mjere je dan prije nego se dogodio nemili događaj je bila u obitelji. Majka je isti taj dan bila na Centru.

"Nije se naglo interveniralo oduzimanjem djeteta, nego postepeno"

Izuzetno je važno dobiti više mišljenja, ne samo nadzora, zaista ne mogu ništa komentirati sada.

Djelatnici Centra su u šoku, izražavaju žaljenje, i oni imaju obitelji i djecu. Vrlo teško se nose sa svime što se događa. Vrlo je teško u ovoj situaciji procjenjivati njihove situacije.

Zbog promjena u ponašanju, ne znamo točno zbog čega, Centar je uzeo dijete. Prije dolaska djeteta u obitelj, prije odluke suca, sve procjene su rađene postupno, roditelji su odlazili u posjete u udomiteljsku obitelj, pa je dijete dolazilo obitelji na par sati, pa na dan... Nije se išlo naglim interveniranjem, oduzimanjem djece, bez da se radilo postepeno i da se postepeno prilagođavalo dijete na obitelj.

Dijete je dan prije nemilog događaja bilo na psihološkoj obradi u Centru. Još ne znamo sadržaj nalaza, bit će dostupan nakon cjelokupne analize nadzora.

Razumijem da je građanstvo uznemireno, ali zaista apeliramo i molimo da se suzdrže od govora mržnje."

"Nije nam nimalo lijepo ovih dana, ali to je naša stvarnost"

Riječ je preuzela vršiteljica dužnosti Centra Maja Jugović.

"Obavila sam razgovore sa svim zaposlenicima, čekamo nalaze stručnih službi prema kojima ćemo dalje postupati. Jedina kolegica koja nije došla na posao ima covid. Nismo dobili izvješće inspekcije. Ne bih komentirala ništa dok ne dobijemo službeno izvješće. Nije bilo nimalo lijepo ovih dana, to je naša stvarnost u kojoj trenutno živimo.

Djelatnici Centra su mi iznijeli osobna viđenja, stavove, načine na koji su provodili postupak i zasad ću ih zadržati za sebe.

Ostalo troje djece su u redu, u udomiteljskoj su obitelji i zbrinuti su.

Bili smo kod bake preminule djevojčice, dogovorili smo sahranu, odgođena je za par dana. Troškovi će se pokriti u dogovoru s obitelji.

Prijetnje djelatnicima, Centru i razrješenom ravnatelju prijavljene su policiji. Proveden je policijski očevid i u vezi s natpisom koji je osvanuo na zgradi Centra.", javlja Index.hr

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno za dostavna vozila i v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program