Prethodni članak
Sljedeći članak

Capak najavio promjenu za cijepljenje AstraZenecom. Rekao i gdje se postrožuju mjere

Završio je sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo u vezi borbe protiv covida-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva


Premijer Andrej Plenković održao je videosastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo u vezi borbe protiv covida-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva.
Sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji su održali presicu nakon sastanka, prenosi Index.hr
Tema sastanka je borba protiv covida-19 i distribucija nadolazećih doza cjepiva.
"Sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali smo o procesu cijepljenja. Na početku tjedna dolaze značajnije, veće količine. Htjeli smo ih obvezati na to da organizacijski budu promptni i da budu spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza", kazao je Beroš. "Sve županije imaju svoje specifičnosti koje županijske vlasti moraju uzeti u obzir prilikom procesa cijepljenja. Jedino razgovorom možemo razriješiti dvojbe", dodao je.
"Možda će se mijenjati preporuke za AstraZenecu"
Beroš je komentirao i povezanost AstraZenece i ugrušaka.
"Pratimo sve što se događa, ali, prije bilo kakvih zaključaka, moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bismo postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju EMA-e", rekao je Beroš i dodao je da je bilo kakvo cjepivo spas u ovom trenutku epidemije.
"Onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave, taj može dati ocjenu. Sugerirao bih da pričekamo što će reći EMA", rekao je Capak. "Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto oko preporuke i uputstava za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi", dodao je Capak.
Nove mjere po županijama
Capak je na pitanje o tome postoji li prag broja novozaraženih nakon kojeg bi se uvele strože mjere u cijeloj zemlji rekao da je još na snazi lokalni pristup, a objavio je i koje županije još postrožuju mjere.
"Znate da nikad nismo imali pragove za mjere. U ovom trenutku mi smo, s obzirom na velike razlike u incidenciji među županijama, dali preporuku da županije, ako imaju lošiju situaciju, uvedu strože mjere. U Zadarskoj se u zadnjih nekoliko dana pogoršala situacija i oni su brzo reagirali, predložili su strože mjere, koje će Nacionalni stožer usvojiti. Od kontinentalnih županija je to Karlovačka, a čuo sam od potpredsjednika vlade da će i Zagrebačka tražiti strože mjere", rekao je Capak. Pažljivo ćemo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome ćemo donositi mjere", dodao je.
Kreće treća faza cijepljenja
Kazao je kako su dali naputak da se može odmah početi s trećom fazom cijepljenja s obzirom na velike količine cjepiva koje stižu.
O veledrogerijama
Beroš se osvrnuo i na sastanak s veledrogerijama. "U ovom trenutku ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti taj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava, koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu", kazao je Beroš. "Sad govorimo o kratkoročnim rješenjima. S dugoročnim rješenjima treba početi odmah, ali to nije tema ovog sastanak", dodao je, navodeći da treba postići financijsku stabilnost. "Prezentirali smo veledrogerijama odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug. Međutim, kada se desila pandemija, situacija je takva kakva je. Ova vlada će napraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u danom trenutku", istaknuo je Beroš. "Vjerujem da će se iznaći rješenje. Ovih 900 milijuna kuna su na tom tragu traženja rješenja. Prioritet ove vlade je osigurati lijek pacijentu kada mu je potreban", dodao je Beroš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook