Prethodni članak
Sljedeći članak

PROGNOZE NISU BAŠ SJAJNE Američki institut objavio kad Hrvatsku očekuje vrhunac trećeg vala i koliko će ljudi umrijeti do 1. kolovoza, evo brojki

Vrhunac 3. vala očekuje nas ovaj mjesec


Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona, koji svoje procjene bazira na dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas je objavio nove prognoze kretanja epidemije u pojedinim zemljama svijeta, prenosi RTL

Ako su američki znanstvenici u pravu, vrhunac trećeg vala Hrvatsku bi trebao dočekati tijekom ovog mjeseca, a toplije vrijeme i ljeto te masovnije cijepljenje trebali bi privremeno suzbiti epidemiju. 

Naime, do 1. svibnja broj dnevnih slučajeva zaraze trebao bi se smanjiti na oko 1.670 ljudi. Do 1. lipnja dnevni broj slučajeva trebao bi biti oko 320, 1. srpnja 70-ak, a 1. kolovoza 35.

IMHE prognozira da će u Hrvatskoj do 1. kolovoza od posljedica koronavirusa umrijeti ukupno 8 477 osoba. Od početka epidemije preminulo je s današnjim danom 6269 osoba što znači da se očekuje da će ih do 1. kolovoza umrijeti još oko 2200. 

Vrhunac će i tu biti početkom svibnja kada računaju da će umirati po 65 osoba dnevno.

Već mjesec dana kasnije, 1. lipnja, dnevni broj smrti trebao bi biti 10 do 12, a 1. kolovoza neće biti preminulih.

Vrhunac broja hospitaliziranih u Hrvatskoj trebao bi biti do kraja travnja, kad se računa da bi mogao dosegnuti i do 2 800 pacijenata. 1. srpnja u bolnici se, prema procjenama IMHE-a, neće liječiti više od 128 osoba.

Što se tiče zemalja u okruženju, IMHE najgore procjene ima za Bosnu i Hercegovinu kojoj do 1. kolovoza predviđaju 12.767 preminulih osoba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook