Prethodni članak
Sljedeći članak

Brinu o mlađim bolesnim osobama i 'seniorima' koje i pričuvaju dok su djeca na poslu

U Krapinskim Toplicama deset žena brine o 60 korisnika putem projekta Udruge žena Vrtnjakovec, a sada je i Općina raspisala natječaj za još toliko. Osim pomoći kod svakodnevnih životnih djelatnosti koje ne mogu obaviti sami, važna je i socijalna povezanost. Korisnici su se sprijateljili s gerontodomaćicama, sigurni su da će neće biti sami, da će ih netko obići, pomoći im i to im daje osjećaj sigurnosti da nisu sami i da imaju oslonac u svom životu


Gospođa Marija Mušica iz Klupci ima 83 godine. Sa zadovoljnim osmijehom na licu rekla je kako je zadovoljna s uslugom gerontodomacice. Nju ona obilazi svaki dan, pomaže je kod loženja vatre I pripreme obroka, ali najviše joj znači ta i društveno - socijalna povezanost. Razgovor, koji korisnicima ove životne dobi znači puno, a s njom se već sprijateljila i pruža joj sve što je potrebno, uključujući puno razogovora pruža joj gerontodomaćica Kristina Kantolić Putar koja je također zadovoljna svojim poslom. Dragica Obradović iz Klokovca ima 95 godina i također je oduševljena jer zna da će je svaki dan netko obići i pitati za nju, ima osjećaj sigurnosti, nije sama. Ona nažalost teško hoda i pomoć joj je trenutno vrlo važna. Primjerice, ne može sama obavljati kućanske poslove, Nevenka Rumbak - gerontodomacica trenutno joj je 'desna ruka' i jako je sretna što gospođi Dragici može svaki dan pomoći kod pripremanja ručka, pranja odjeće ili pospremanja.

Lijepo je pomagati drugima


To su samo dvije od 60 priča koje bi se mogle ispričati u Krapinskim Toplicama gdje Udruga žena Vrtnjakovec u prihvaćenom projektu 'Zaželi' brine o 60 korisnika. Na tim je poslovima na godinu dana zaposleno deset žena koje se prilagođavaju potrebama korisnika. Martina Stepić koja je zaposlena kao voditeljica projekta Udruge žena Vrtnjakovec prvi puta radi takav posao, no prijavit će se i sljedeće godine jer smatra da joj to veliko iskustvo za daljnje provođenje europskih projekata.

 

'Na početku nije bila velika zainteresiranost žena, no kada su vidjele da je to jako lijepi posao i da se pomaže drugima, prijavile su se. Do 60 korisnika došli smo u suradnji s Općinom, Centrom za socijalnu skrb Zabok koji su također naši partneri kao i Hrvatski zavod za zapošljavanje, kaže voditeljica projekta 'Zaželi' Udruge žena Vrtnjakovec Martina Stepić. Korisnici su uglavnom seniori, iznad 60 godina starosti, neki su slabijeg imovinskog stanja, a neki su mlađi, ali imaju zdravstvenih problema. Konkretno zaposlene gerontodomaćice pomažu kod odlaska u dućan, pripreme hrane, plaćanja režija, pomoć kod svakodnevnih poslova kao pranje i presvlačenje i pomažu u kući na svim poslovima na kojima se svodi životna djelatnost, a nisu sami sposobni za to. 'Kod toga, razgovor je jako važan. Korisnici su se jako povezali sa ženama. Riječ je o socijalnoj povezanost u kojoj stvarno korisnici svaki dan očekuju da će netko za njih pitati, da će ih obići, pomoći im i to im daje osjećaj sigurnosti da nisu zapravo sami i imaju taj neki oslonac, objasnila je voditeljica Martina.


Korisnici ne trebaju imati ništa, dobiju i sva potrebna sredstva za čišćenje


Žene kod pojedinih korisnika dolaze po potrebi, dva do tri puta tjedno, ali gdje je velika potreba obilaze ih i svaki dani. Zaposlenice su zadovoljne i neke su se već i sprijateljile sa svojim korisnicima. 'Ako će biti prilike svakako ću se javiti za voditelja projekta i sljedeće godine, kaže Martina koja svakodnevno komunicira sa svim djelatnicama, a na mjesečnoj razini priprema pakete koje također financira EU. To su paketi higijenski opreme tako da korisnici ne trebaju imati ništa kod kuće od sredstava za čišćenje već to dobiju i žene mogu bez problema čistiti, pospremati, prati rublje i slično. Martina je i sve dobro organizirala tako da nema posebnih putovanja djelatnika. 'Korisnici nisu svi iz središta mjesta, ali ni zaposlenice, pa sam posložila sve na način da je žena iz mjesta od kud je i korisnik, većinom se već i poznaju od prije i žene ne trebaju daleko putovati. One djelatnice koje pak nisu iz Krapinskih Toplica dolaze autobusom, ali onda su njihovi korisnici u središtu mjesta. Projekt Udruge žene Vrtnjakovec vrijedan je 906.000 kuna. No, tu nije kraj jer potrebe su velike.


Krapinske Toplice pokrenule još jedan takav projekt

'Iskustvo Udruge žena Vrtnjakovec i njihova provedba programa nas je uistinu ohrabrila da idemo i u drugi korak odnosno da sama Općina krene u realizaciju programa Zaželi tako da je u ovom trenutku raspisan natječaj za zapošljavanje još jednog voditelja programa i za upošljavanje još deset žena, kandidatkinja za gerontodomaćice, čime ćemo zbrinuti još 60 korisnika s područja naše općine. Upravo iskustvo programa u tijeku govori da je potreba veća nego što u ovom trenutku možemo pokriti programom koji se provodi. Upravo je u tijeku natječaj i očekujem da bi početkom ožujka on saživio. Tijekom siječnja i veljače provest ćemo postupak vezano za izbor voditelja i gerontodomaćica, a početak ožujka započeo bi taj ciklus realizacije, kaže načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić. U ovom projektu Općina je prvi puta. Inače je bila u zajedničkom projektu MIPOS sa Zabokom i još desetak jedinica lokalne samouprave. 'Zahvalni smo svima koji su sudjelovali u tom projektu na tom dragocjenom iskustvu, no pokrivanje terena kroz takav veliki projekt je bilo tek simbolično jer smo mogli zbrinuti samo nekoliko korisnika na našem području. Kroz program koji provodi udruga žena Vrtnjakovec i kroz općinski program zbrinut ćemo definitivno puno više korisnika, pojasnio je načelnik Svažić.


Ne brinu samo o socijalno ugroženima, rade i frizure i čuvaju 'seniore' dok su djeca na poslu


Oboje ističu kako to nije isključivo socijalni program u smislu da su obuhvaćeni samo socijalno ugroženi korisnici vezano uz prihode, već se radi o tome da se zbrine starija dobna skupina koja treba neku vrstu pomoći bez obzira na primanje. Ima onih kojima su primjerice djeca cijeli dan na poslu, a imaju zdravstvene probleme i kroz taj način dobivaju asistenciju žena koja mogu donijeti lijek iz apoteke, pripaziti na osobu dok rade. Korisnici su oduševljeni pa je jedna sad jedna pohvalila da nakon dugog vremena ima frizuru i izmanikirana je, a sve zbog i uz asistenciju osobe koja joj dolaze.


U godinu dana 1,8 milijuna kuna za brigu o potrebitoj populaciji


Tako će u Krapinskim Toplicama uskoro takvu pomoć primati 120 korisnika. 'Time nećemo obuhvatiti sve jer Krapinske Toplice su generalno općina u kojoj općenito živi puno seniora, samaca, ili su cijeli dan sami jer djeca rade, sama udruga umirovljenika ima preko 400 članova što znači da potrebe ima. Poprilici također oko 906.000 kuna bit će vrijedan i općinski projekt što znači da će u godinu dana na području općine 1,8 milijuna kuna biti investirano u brigu na stariju odnosno potrebitu populaciju, zaključuje načelnik Ernest Svažić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook