Prethodni članak
Sljedeći članak

[BLAGODATI MEDA] Za što se sve koristi najsavršeniji proizvod prirode, otkrio nam je OPG Vrđuka iz Gornje Stubice

On nam je prva pomoć u kućnoj ljekarni, jača naš imunitet, a čaj sa žličicom meda najdraži zimski napitak


U zimsko smo doba oduvijek nekako više podložni raznim virozama i prehladama, stoga su nam, kad nas grlo 'škaklja', uvijek prvi pri ruci prirodni lijekovi kojima možemo ublažiti te tegobe. Uz razne čajeve, sa svojim ljekovitim svojstvima najčešći nam je izbor med, koji ne samo da ima učinke na pojavu blagih simptoma prehlada, već i jača naš imunitet.

Kao lijek iz davnih vremena

Koje su zapravo blagodati meda i kako on utječe na naš organizam, ispričao nam je Nikola Vrđuka iz Gornje Stubice, nositelj OPG – a koji se proizvodnjom meda bavi od 2011., a medarenje je u njegovoj obitelji prisutno već tridesetak godina, kada je to započeo njegov otac Janko. Ljubav prema pčelama od malih nogu ga je usmjeravala prema tom hobiju, kasnije i pčelarskom obrazovanju, da bi danas posjedovao 140 pčelinjih zajednica koje proizvode nekoliko vrsti meda. Kaže kako su poznata brojna ljekovita svojstva meda, još od doba Sumerana, koji su ga koristili u liječenju rana i kao pomast. – Med pomaže bržem zacjeljivanju rana i opeklina, a stari Egipćani i Grci koristili su ga i za gastrointestinalne bolesti. Sva njegova nutritivna i ljekovita svojstva proizlaze iz njegova kemijskog sastava. Izuzev vode, glavni sastojci su ugljikohidrati, a najzastupljeniji šećeri fruktoza i glukoza te još 25 različitih oligosaharida. Sadrži i brojne spojeve poput organskih kiselina, aminokiselina, minerala, polifenola, vitamina i aromatskih spojeva, poznatih po antioksidativnim svojstvima – kaže Vrđuka, dodavši kako med ima antimikrobna svojstva,  antibakterijski učinak te antioksidativno djelovanje. Također, dodaje, istraživanja su pokazala i pozitivan učinak meda pri sprječavanju nastanka zubnog plaka i upale zubnog mesa, kao i da utječe na faktore rizika od bolesti krvožilnog sustava, a povećava frekvenciju srca i glukoze u krvi, stoga može biti učinkovit izbor ugljikohidrata tijekom sportskih natjecanja.

Med po vrstama

 - Naši kupci dosta pitaju za pomoći oko rješavanja klasičnih problema dišnih puteva u čemu je najbolji bagremov med. On je najblažeg mirisa i okusa, lagan za želudac i stoga ga se uvijek preporuča za malu djecu, ali i dijabetičarima. Kestenov med je izuzetno povoljan za rješavanje svih  gastroenteroloških problema, blago gorkastog je okusa i karakterističnog mirisa. Proizvodimo još i livadni (cvjetni) med koji ima široku primjenu te djeluje povoljno na želudac, med sa saćem te cvjetni prah (pelud), kao i propolis, koji se pokazao izuzetno zdravim pripravkom koji nastaje od pčelinje smole, a obzirom da ima antivirusna i antibakterijska svojstva i pčele ga koriste za dezinfekciju svojih košnica. Isto tako, naš proizvod Imunomix (mješavina meda, cvjetnog praha i propolisa) ima iznimno dobru prihvaćenost kod kupaca upravo radi poboljšavanja samog imuniteta i dodatnim povećanim unosom peluda i propolisa stvara otpornost na bakterije i mikrobe – kaže Vrđuka, dodavši kako sve to količinski nije dovoljno da bi se zadovoljile potrebe tržišta, pogotovo obzirom na klimatske promjene zbog kojih pčelinje zajednice teško opstaju i nepredvidive vremenske uvjete koje onemogućuju pčelama da 'rade' onako kako i kada bi trebale. Zbog smrzavica u kasno proljeće, ispaši koje su vremenski pomaknute ili gotovo izostale, stvaraju se problemi za pčele. One, kaže ovaj pčelar, imaju veliku mogućnost prilagodbe, no ovakve prevelike promjene im ne dozvoljavaju prilagodbu u tako kratkom vremenu. Što će biti u budućnost stvarno je teško predvidjeti, kao i to kakva će i koliko dugo će ova zima trajati i kako će to utjecati na pčelinje zajednice te hoće li moći s proljeća ove vrijedne radilice otvoriti svoje manufakture i proizvesti nam ovaj najsavršeniji proizvod prirode. Jer kupaca ima. Onih koji su odavno prepoznali blagodati zagorskog meda i onih koji se u to tek uvjeravaju.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook