Prethodni članak
Sljedeći članak

Birački odbor doći će u vaš dom ako ste u izolaciji

Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije na kojoj je predsjednik DIP-a Đuro Sessa pojasnio kako će izgledati parlamentarni izbori


Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije na kojoj je predsjednik DIP-a Đuro Sessa pojasnio kako će izgledati izbori koji su najavljeni za 5. srpanj.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 2. lipnja i svi rokovi kreću od 3. lipnja. DIP se još početkom tjedna obratio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo vezano za epidemiološke mjere tijekom provedbe izbora, no detalje još ne znaju, prenosi 24sata.

- Ono što mislim da bi bilo dobro reći je da će do 24. lipnja moći provjeriti jesu li upisani u popis birača. Pravo na kandidiranje imaju političke stranke i birači. Ako predlažu neovisne liste moraju prikupiti 500 postpisa za kandidaturu. Za manjinske saborske zastupnike moraju prikupiti 100 birača - pojasnio je Sessa. Poručio je i kako na listama mora biti najmanje 40 posto žena ili će one biti nevaljale, a obuku će, zbog korona virusa, imati preko webinara. U biračkim odborima bit će 70.000 ljudi, prenosi 24sata.

- Za zaprimanje kandidatura i sam izborni proces u hodu ćemo propisati mjere s obzirom na razvoj situacije, propisat ćemo mjere - poručio je Sessa.  Predizborni skupovi i prikupljanje potpisa je u nadležnosti zdravstvenih vlasti, ne DIP-a, a onima koji će biti u samoizolaciji i ne mogu na birališta, dva člana biračkog odbora doći će kući. Naravno, uz mjere zaštite koje će tek propisati.

- Ne treba od toga praviti veliku mistifikaciju. Ako ne možete na biračko mjesto, takvi se moraju najaviti barem tri dana ranije - dodao je Sessa. Za kraj je poručio da će svaki birač potrošiti malo više vremena na glasanje nego što je inače normalno te da će osigurati zaštitna sredstva za članove biračkih odbora. - Ili će se kemijske olovke dezinficirati ili ćemo građane moliti da donesu svoje - dodao je, prenosi 24sata.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook