Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš: ‘Želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo’


Nakon što je javnost šokirala vijest o tri smrtna slučaja povezana s legionelom na KBC-u Zagreb, ministar zdravstva Vili Beroš danas je stigao na Rebro.

Beroš je jučer rekao da uopće nije bio informiran da je u bolnici izbila zaraza, ustvrdivši da je za cijeli slučaj doznao iz medija. Kaže da su određena slijepa crijeva u vodovodnom sustavu nastala zbog obnove uzrok zaraze legionele na Rebru, prenosi Index. 

"Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, formirao sam radnu skupinu. Želim svim pacijentima poslati poruku sigurnosti, nije točno da je opasno doći na pregled u KBC Zagreb.

Kaže da su preminuli "samo oni koji su najviše zdrastveno kompromitirani".

"Rebro na tjednoj bazi radi anti-legionela program, nedjeljom", kaže predstavnik HZJZ-a.

Epidemiolog Bernard Kaić kaže da "stvarno nije bilo zataškavanja" i da su pacijenti evidentirani, piše Index.

No, u svibnju su se i u KBC Sestre milosrdnice dogodila dva slučaja legionele. Potvrđeno je to za Danas.hr. Sve se dogodilo u posljednjih šest tjedana.

U Vinogradskoj je legionelom bio zaražen jedan pacijent i medicinska sestra, no nije utvrđeno je li ona zarazu pokupila u bolnici ili izvan nje. Bolnica je poduzela sve mjere prevencije pa trenutačno tamo nema bolesti, a za Danas.hr su poručili da nema razloga za brigu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook