Prethodni članak
Sljedeći članak

Upoznajte stare gradove na obroncima Ivanščice

Na Ivanščici se nalazi planinarski dom HPD-a Ivančice iz Ivanca na 1054 mnv. Zove se po hrvatskom domoljubu, planinaru, književniku i novinaru, pravašu Josipu Pasariću


Ivanščica (zvana i Ivančica) na 1061 mnv, najviša je planina sjeverozapadne Hrvatske, smještena u Hrvatskom zagorju. Proteže se u smjeru zapad-istok, duga oko 30 km i široka do 9 km, a omeđena je vodotocima Bednje, gornjeg toka Lonje, Krapine i Velikog potoka.

Ivanščica ili Ivančica?
U srednjem vijeku Ivanščica se zvala Očura, a svoje sadašnje ime dobila je, kao i mjesto Ivanec, po katoličkom redu ivanovcima koji su na sjevernom podnožju imali svoje posjede i utvrđene samostane (Bela, Ivanec). U novije doba počelo je prevladavati ime Ivančica, ali je ispravniji stari narodni oblik Ivanščica, kako je još uvijek zovu mnogi žitelji naselja na njenim obroncima. Svojim bogatim reljefom, hladom gustih šuma i najvišim vrhom sjeverne Hrvatske, Ivanščica je kao od prirode stvorena za ugodno planinarenje.

foto: HPDIvančica/ facebook

Planinarski dom
Na Ivanščici se nalazi planinarski dom HPD-a Ivančice iz Ivanca na 1054 mnv. Zove se po hrvatskom domoljubu, planinaru, književniku i novinaru, pravašu Josipu Pasariću. U predosmansko i osmansko doba imala je važnu stratešku ulogu. Na njoj je bio niz obrambenih utvrda sagrađenih od 13. stoljeća. Nakon prestanka osmanske opasnosti brojne utvrde su napuštene, a dvorci prenamijenjeni u kaštele. Na južnim padinama Ivanščice u tom obrambenom lancu su Loborgrad, Gradina kraj Lobora, Oštrcgrad, Belecgrad, utvrda Židovina, Milengrad, Gradišče, Gotalovec i Grebengrad, a na sjevernim padinama Lepoglava, Gradišče kraj Margečana, Ivanec i Bela.

Najbolje očuvane utvrde
Ti­jekom 17. i 18. stoljeća, s prestankom opasnosti od osvajačkih provala u naše krajeve, vlasnici napuštaju ove srednjovjekovne utvrde, a sebi pade nove rezidencije na pristupačnijim mjestima. Od spomenutih starih zdanja do danas su na­jbolje ostali sačuvani Grebengrad, Milengrad, Belecgrad i Oštrcgrad, svi redom smješteni na južnoj strani planine, navodi se na stranicama Hrvatskog planinarskog društva Ivančica.

Utvrda Belecgrad/ foto: HPD Belec

Belecgrad
Utvrda Belecgrad, odnosno njezini ostaci, smješteni su približno 3.5 km sjeverno od današnjeg mjesta Belec. Utvrda je smještena na izdvojenom stjenovitom vrhu visokom 540m. Belecgrad je neko vrijeme bio kraljevski posjed kada je iz posjeda gospodstva Fridrika Celjskog prešla u posjed Petra Gisinga. Utvrdom su između ostalom vladale obitelji Celjski, Szekely, Frankopani, Keglević, Erdody te Rattkay.

Grebengrad
Grebengrad se smjestio na krajnjem istočnom rubu Ivančice, ispod vrha Velikog Lubenjaka, na udaljenosti približno 2 km sjeverozapadno od naselja Mađareva, na visini od 502 m. Svojim dimenzijama Grebengrad je jedna od najvećih utvrda u Hrvatskoj.

Milengrad
Utvrda Milengrad, smještena 2 km sjeverozapadno od Zajezde na 430 m nadmorske visine, istinski je srednjovjekovni biser kulture i graditeljstva. Usprkos višestoljetnoj napuštenosti, utvrda je relativno dobro sačuvana, a danas brigu o istoj vodi udruga “Bratovština Milengrad” iz Grtovca. Obnavljaju se zidine kule Milengrada, najočuvanijeg srednjovjekovnog dvorca na Ivanščici.

Pusti Lobor
Utvrda Pusti Lobor datira iz 13. st., a prema vrijednoj priči koja još živi u narodu, bio je u punom sjaju dok je njegov gospodar bio Crni Tomo Loborski, misteriozni vitez ovog kraja koji je otimao lijepe djevojke po obližnjim burgovima i vodio ih u svoj Pusti Lobor. Za vrijeme velikih provala Turaka, sva plemstva na ovim područjima, u strahu od osmanlija, sele u brda gdje grade svoje zamkove i na taj način se zaštićuju od osvajača. Tako je, na padinama gore Ivanščice, u 14. stoljeću sagrađen i Oštrc-grad, danas razvalina.

Oštrgrad/ FOTO: planinarski portal


Oštrcgrad
Ostaci utvrde nalaze se približno 2 km sjeveroistočno od naselja Lobora, na vrhu visokog i strmog brda, na 746 m apsolutne visine. Zadnji vlasnici bili su Keglevići koji su ga napustili u prvoj polovici XVII. st.

Bela i Židovina
Ostaci srednjovjekovne utvrde Bela nalaze se iznad Belskog dola, prijevoja kojim danas prolazi asfaltirana cesta povezujući selo Bela u dolini Bednje i Podrute. Ostaci utvrde Židovine nalaze se približno 4 km sjeverozapadno od naselja Belca, na 692 m visine.(izvor podataka: https://hpd-ivancica.com/Krešimir Regan Srednjovjekovne utvrde i kašteli na obroncim Ivaščice/Wikipedia)

Još članaka iz "Turizam"

Facebook