Prethodni članak
Sljedeći članak

TURIZAM U GUPČEVOM KRAJU: U 2020. fokus je bio na domaćem gostu kao i vikend putovanjima

U turistički slabijoj godini imali smo nikad veći porast broja registriranih novih kuća za odmor čak njih šestero, koje su više-manje bile popunjene tokom godine – osvrnula se Kornelia Vnučec, direktorica TZP Donja Stubica i Gornja Stubic


Kraj godine je najčešće rezerviran za procjenu ostvarenih ciljeva u tekućem razdoblju i planiranje poslovanja u idućoj godini. Iako trenutna epidemiološka situacija ne ohrabruje, planiranje budućih poslovnih poteza sada su potrebnijinego ikada prije. U turistički slabijoj godini imali smo nikad veći porast broja registriranih novih kuća za odmor čak njih šestero, koje su više-manje bile popunjene tokom godine – započela je osvrt Kornelia Vnučec, direktorica TZP Donja Stubica i Gornja Stubiva. Ankete diljem svijeta pokazuju da su putovanja u prvih pet stvari koje ljudima nedostaju iz života prije pandemije. -Situacija u kojoj više vremena provodimo u kućama i pred kompjutorskim ekranima je idealna za jače promotivne akcije – mnogi upravo guglaju destinacije, maštaju o prvom putovanju nakon pandemije i planiraju detalje, poput prijevoza, smještaja i atrakcija koje će posjetiti. S toga smoizradili plan promotivnih aktivnosti za 2021.,a trenutno smo u fazi izrade online vodiča obiteljskog smještaja Gupčevog kraja - najavila je Vnučec.

Opusti se, zaslužio si!
Ističe da je u zadnje 4 godine broj dolazaka turista u Gupčev kraj povećan za čak 50%, a noćenja turista za 40%. U Gupčevom kraju pretežito borave domaći turisti (75%), stranih turista je oko 25% i to pretežito iz Slovenije, Njemačke, BiH, Austrije, Nizozemske, Češke i Poljske. Preko 80% dolazaka i noćenje ostvareno je u hotelu i kampu Terme Jezerčica, ostalih 20% ostvaruje se u kućama za odmor i pansionu –navodi direktorica Vnučec. U siječnju i veljači prošle godine imali su prorast dolazaka i noćenja za čak 25%. Nakon toga uslijedila je nastala kriza s korona virusom. U 2020. fokus je bio na domaćem gostu kao i vikend putovanjima. - Ljudi su željeli otići u prirodu, aktivno provesti odmor i istraživati, a upravo to i nudi Gupčev kraj. Uz atraktivne kuće za odmor okružene prekrasnom prirodom, Gupčev kraj nudi i bogate kulturne sadržaje, proizvode domaćih OPG-a, biciklističke i pješačke staze te još mnogo toga. Zato i kod nas vrijedi slogan Opusti se, zaslužio si! - ispričala nam je Vnučec. Utjecajem korona krize ukupni broj dolazaka turista u 2020.g. smanjen je za 48% u odnosu na 2019. godinu. Broj dolazaka domaćih turista smanjio se za 40%, a stranih gostiju za 70%.Ukupan broj noćenja turista u 2020.g. smanjen je za 50% u odnosu na 2019. godinu. Broj noćenja domaćih turista bilježi pad od 43%, a kod stranih turista broj noćenja smanjen je za 70%.

DOGAĐANJA U GUPČEVOM KRAJU U 2020.
Nakon odlično posjećene Seljačke bune – Bitke u Stubici u veljači na kojoj smo imali više od 20. 000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Nikad više izlagača (77 izlagača), nikad više sudionika i udruga koje su se uključile u samu organizaciju manifestacije nastupila je situacija u kojoj smo mnoge manifestacije morali otkazati, a neke smo održali u skromnijem obimu – rekla je Vnučec.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ
Tokom srpnja prošle godine održan je glazbeno – scenskog festivala"Ljeto u dvorcu Oršić" u periodu od 3. do 17. srpnja 2020. Program je skraćen na tri dana, no bio je sadržajno raznolik i doprinio je kulturnoj i turističkoj ponudi Krapinsko zagorske županije u ljetnoj sezoni.

2. LJETO U DONJOJ STUBICI
U sklopu 2. Ljeta u Donjoj Stubici koji su održani 19. srpnja, 26. srpnja i 9. kolovoza 2020. godine na otvorenom u Termama Jezerčica izvedene su nove predstave Kerekesh Teatra "RINGIŠPIL" i "IMOVINA" te predstava HIT Teatra "UDAVAČE". Predstave je vidjelo više od tisuću posjetitelja.

23. SUSRETI ZA RUDIJA
Tradicionalna manifestacija Susreti za Rudijazbog epidemioloških razloga prošle godine održana je u kasnijem terminu, 13. rujna. Aeromiting koji je ponovno okupio mnogobrojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske koji su diljem Gupčevog kraja promatrali program koji je započeo i završio preletom MIG-a 21 u kakvome je letio i Rudolf Perešin. Putem livestreama aeromiting je pratilo više od 4.000 ljudi.

NOVI TURISTIČKI PROIZVOD – POUČNA STAZA LOJZEKOV PUT
Krajem rujna zajedno sa Gradom Donja Stubica prijavili smo se na natječaj iz Programa ruralnog razvoja na podmjeru 8.5.2 "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture". Prijavili smo izgradnju poučne staze "Lojzekov put" koja se nalazi u PP Medvednica u neposrednoj blizini centra grada Donja Stubica, a vodi do Lojzekovog izvora. Staza bi bila veoma posjećena u slučaju realizacije projekta zbog velikog broja turista koji borave u Gupčevom kraju, ali i lokalnog stanovništva koje je dosta aktivno kroz razne udruge, a nedostaje im sadržaj poput poučne staze za aktivnu šetnju pa i neka rekreacijska zona (koja je planirana u sklopu Idejnog projekta) koju bi koristili u jednakoj mjeri i mladi i stari. Poučna staza bi se sastojala od dvije dionice koje zajedno čine duljinu od 1.5. km – otkriva Vnučec. Na poučnim stazama planira se izgradnja 4 odmorišta sa stolovima i klupama, interpretacijske ploče te ostali mnogobrojni sadržaji (rotirajuće puzzle, totem sa smjerokazima, maskotna perforirana pano ploča za fotografiranje i sl). Uz to, u planu je i izrada promatračnice. Ukupna vrijednost projekta je 830.611,62 kn (PDV uključen).

NOVI KULTURNO-TURISTIČKO-INFORMATIVNI CENTAR (novi prostor Turističke zajednice)
U tijeku su radovi na rekonstrukciji zgrade nekadašnje "žandarmerije" u novi kulturno turističko informativni centar gdje će biti i novi prostor Turističke zajednice koji će nam osim kvalitetnije usluge informiranja turista i lokalnog stanovništva omogućiti i razvoj novih turističkih proizvoda. Poput organizacije mnogobrojnih edukacija, radionica, promocija raznih proizvoda i sl. Selidba u novi ured predviđamo u proljetnim mjesecima. 

Još članaka iz "Turizam"

Facebook