Prethodni članak
Sljedeći članak

TURIZAM U GUPČEVOM KRAJU: U 2020. fokus je bio na domaćem gostu kao i vikend putovanjima

U turistički slabijoj godini imali smo nikad veći porast broja registriranih novih kuća za odmor čak njih šestero, koje su više-manje bile popunjene tokom godine – osvrnula se Kornelia Vnučec, direktorica TZP Donja Stubica i Gornja Stubic


Kraj godine je najčešće rezerviran za procjenu ostvarenih ciljeva u tekućem razdoblju i planiranje poslovanja u idućoj godini. Iako trenutna epidemiološka situacija ne ohrabruje, planiranje budućih poslovnih poteza sada su potrebnijinego ikada prije. U turistički slabijoj godini imali smo nikad veći porast broja registriranih novih kuća za odmor čak njih šestero, koje su više-manje bile popunjene tokom godine – započela je osvrt Kornelia Vnučec, direktorica TZP Donja Stubica i Gornja Stubiva. Ankete diljem svijeta pokazuju da su putovanja u prvih pet stvari koje ljudima nedostaju iz života prije pandemije. -Situacija u kojoj više vremena provodimo u kućama i pred kompjutorskim ekranima je idealna za jače promotivne akcije – mnogi upravo guglaju destinacije, maštaju o prvom putovanju nakon pandemije i planiraju detalje, poput prijevoza, smještaja i atrakcija koje će posjetiti. S toga smoizradili plan promotivnih aktivnosti za 2021.,a trenutno smo u fazi izrade online vodiča obiteljskog smještaja Gupčevog kraja - najavila je Vnučec.

Opusti se, zaslužio si!
Ističe da je u zadnje 4 godine broj dolazaka turista u Gupčev kraj povećan za čak 50%, a noćenja turista za 40%. U Gupčevom kraju pretežito borave domaći turisti (75%), stranih turista je oko 25% i to pretežito iz Slovenije, Njemačke, BiH, Austrije, Nizozemske, Češke i Poljske. Preko 80% dolazaka i noćenje ostvareno je u hotelu i kampu Terme Jezerčica, ostalih 20% ostvaruje se u kućama za odmor i pansionu –navodi direktorica Vnučec. U siječnju i veljači prošle godine imali su prorast dolazaka i noćenja za čak 25%. Nakon toga uslijedila je nastala kriza s korona virusom. U 2020. fokus je bio na domaćem gostu kao i vikend putovanjima. - Ljudi su željeli otići u prirodu, aktivno provesti odmor i istraživati, a upravo to i nudi Gupčev kraj. Uz atraktivne kuće za odmor okružene prekrasnom prirodom, Gupčev kraj nudi i bogate kulturne sadržaje, proizvode domaćih OPG-a, biciklističke i pješačke staze te još mnogo toga. Zato i kod nas vrijedi slogan Opusti se, zaslužio si! - ispričala nam je Vnučec. Utjecajem korona krize ukupni broj dolazaka turista u 2020.g. smanjen je za 48% u odnosu na 2019. godinu. Broj dolazaka domaćih turista smanjio se za 40%, a stranih gostiju za 70%.Ukupan broj noćenja turista u 2020.g. smanjen je za 50% u odnosu na 2019. godinu. Broj noćenja domaćih turista bilježi pad od 43%, a kod stranih turista broj noćenja smanjen je za 70%.

DOGAĐANJA U GUPČEVOM KRAJU U 2020.
Nakon odlično posjećene Seljačke bune – Bitke u Stubici u veljači na kojoj smo imali više od 20. 000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Nikad više izlagača (77 izlagača), nikad više sudionika i udruga koje su se uključile u samu organizaciju manifestacije nastupila je situacija u kojoj smo mnoge manifestacije morali otkazati, a neke smo održali u skromnijem obimu – rekla je Vnučec.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ
Tokom srpnja prošle godine održan je glazbeno – scenskog festivala"Ljeto u dvorcu Oršić" u periodu od 3. do 17. srpnja 2020. Program je skraćen na tri dana, no bio je sadržajno raznolik i doprinio je kulturnoj i turističkoj ponudi Krapinsko zagorske županije u ljetnoj sezoni.

2. LJETO U DONJOJ STUBICI
U sklopu 2. Ljeta u Donjoj Stubici koji su održani 19. srpnja, 26. srpnja i 9. kolovoza 2020. godine na otvorenom u Termama Jezerčica izvedene su nove predstave Kerekesh Teatra "RINGIŠPIL" i "IMOVINA" te predstava HIT Teatra "UDAVAČE". Predstave je vidjelo više od tisuću posjetitelja.

23. SUSRETI ZA RUDIJA
Tradicionalna manifestacija Susreti za Rudijazbog epidemioloških razloga prošle godine održana je u kasnijem terminu, 13. rujna. Aeromiting koji je ponovno okupio mnogobrojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske koji su diljem Gupčevog kraja promatrali program koji je započeo i završio preletom MIG-a 21 u kakvome je letio i Rudolf Perešin. Putem livestreama aeromiting je pratilo više od 4.000 ljudi.

NOVI TURISTIČKI PROIZVOD – POUČNA STAZA LOJZEKOV PUT
Krajem rujna zajedno sa Gradom Donja Stubica prijavili smo se na natječaj iz Programa ruralnog razvoja na podmjeru 8.5.2 "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture". Prijavili smo izgradnju poučne staze "Lojzekov put" koja se nalazi u PP Medvednica u neposrednoj blizini centra grada Donja Stubica, a vodi do Lojzekovog izvora. Staza bi bila veoma posjećena u slučaju realizacije projekta zbog velikog broja turista koji borave u Gupčevom kraju, ali i lokalnog stanovništva koje je dosta aktivno kroz razne udruge, a nedostaje im sadržaj poput poučne staze za aktivnu šetnju pa i neka rekreacijska zona (koja je planirana u sklopu Idejnog projekta) koju bi koristili u jednakoj mjeri i mladi i stari. Poučna staza bi se sastojala od dvije dionice koje zajedno čine duljinu od 1.5. km – otkriva Vnučec. Na poučnim stazama planira se izgradnja 4 odmorišta sa stolovima i klupama, interpretacijske ploče te ostali mnogobrojni sadržaji (rotirajuće puzzle, totem sa smjerokazima, maskotna perforirana pano ploča za fotografiranje i sl). Uz to, u planu je i izrada promatračnice. Ukupna vrijednost projekta je 830.611,62 kn (PDV uključen).

NOVI KULTURNO-TURISTIČKO-INFORMATIVNI CENTAR (novi prostor Turističke zajednice)
U tijeku su radovi na rekonstrukciji zgrade nekadašnje "žandarmerije" u novi kulturno turističko informativni centar gdje će biti i novi prostor Turističke zajednice koji će nam osim kvalitetnije usluge informiranja turista i lokalnog stanovništva omogućiti i razvoj novih turističkih proizvoda. Poput organizacije mnogobrojnih edukacija, radionica, promocija raznih proizvoda i sl. Selidba u novi ured predviđamo u proljetnim mjesecima. 

Još članaka iz "Turizam"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program