Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKE PLANINE USKORO POSTAJU PARK PRIRODE ? Zbogom off - roadu i branju gljiva

Inicijativu je pokrenuo saborski zastupnik Damir Habijan, inače strastveni crossfiter


Zagorske planine mogle bi uskoro postati park prirode.

Naime, saborski zastupnik Damir Habijan (HDZ) pokrenuo je inicijativu da se područje planine Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja proglase parkom prirode.

Inicijativa, koju bi prema najavama trebali potpisati svi saborski zastupnici iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije, dvojica župana, te gradonačelnici Zlatara, Krapine i Ivanca, na čijem se području planine nalaze, bit će upućena Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

„Proglašenjem parka prirode za područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja doprinijelo bi ne samo očuvanju bioraznolikosti navedenog prostora, nego bi dodatno osiguralo opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata i kulturne baštine navedenog prostora. Slijedom navedenog, navedeni je prostor od izuzetnog turističkog i edukativnog potencijala, što bi u konačnici rezultiralo mogućnošću za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga turizma i lakše apsorpcije EU fondova“, stoji između ostalog u inicijativi koju je pokrenuo Habijan, inače strastveni „crossfiter“. U inicijativi, za koju ekskluzivno doznaje Zagorje.com, napominje se kako sjeverozapadna Hrvatska nema nijedan nacionalni, kao ni park prirode.

No, park prirode sa sobom donosi i neka nova pravila ponašanja prema planinama kao što su zabrana off-road vožnji, zabrani puštanje pasa sa uzice, nema kretanja van staza, zabranjeno je kampiranje i logorovanje, nema paljenja vatre, unošenja vatrenog oružja,nema branja gljiva i sakupljanja puževa, lova, plašenja i hranjenja životinja...

Hoće li ova inicijativa uspjeti i hoće li biti otpora da se zagorske planine proglase parkom prirode, tek nam preostaje za vidjeti.   

Još članaka iz "Turizam"

Facebook