Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju manji broj turističkih zajednica

Do kraja godine, odnosno do 31. prosinca na području Krapinsko-zagorske županije završit će sve aktivnosti vezane uz ust


Do kraja godine, odnosno do 31. prosinca na području Krapinsko-zagorske županije završit će sve aktivnosti vezane uz ustroj zagorskih Turističkih zajednica, sukladno Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

Prema riječima zamjenice direktorice Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, Ksenije Tomić, osnivačka Skupština TZ KZŽ na kojoj je potvrđen Statut i izabrano Turističko vijeće, održana je još krajem listopada, a nova Skupština na kojoj će između ostalog biti donesen program rada sazvana je za 13. prosinca.

Jedna od značajnih promjena novog zakona je ta što je jasno rečeno koji gradovi i općine moraju imati turističke zajednice, odnosno to su oni koji su po kategorizaciji, od strane Ministarstva turizma označeni kao turističko mjesto A i B kategorije. Mjesta koja imaju nižu kategoriju, C ili D, mogu, ali nisu u zakonskoj obvezi osnovati turističku zajednicu.

- Na području naše županije po starom zakonu imali smo 14 turističkih zajednica, a sada po novom, imat ćemo ih 12, odnosno, osam onih koje su u obvezi te četiri turističke zajednice u mjestima koja nisu obvezna osnovati turističku zajednicu, no smatraju da je to potrebno. Nove turističke zajednice na području Krapinsko-zagorske županije su one na području Zaboka koji je kao mjesto B kategorije bio u obvezi osnovati turističku zajednicu te općina Veliko Trgovišće koja to zakonom nije morala, no željela je - doznajemo od zamjenice direktorice Ksenije Tomić.

Novost je i ta da više nema volontera, odnosno da turistička zajednica koja dobije suglasnost i bude ustrojena prema novom zakonu mora imati barem jednog djelatnika u radnom odnosu koji mora imati položen stručni ispit. Isto tako predsjednici turističkih zajednica od sada su čelnici općina i gradova, odnosno županije.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook