Prethodni članak
Sljedeći članak

Na spojnoj cesti Zabok - Krapina počela semaforizacija, projektira se i rotor

Ukupna vrijednost radova na semaforizaciji iznosi oko 65 tisuća eura, a koliko će koštati rotor za sada nije poznato


Kao što je i obećano zabrinutim mještanima Svetog Križa Začretja, nakon njihovih molbi, prosvjeda i upozorenja, dva nova raskrižja koja su na dvije najprometnije svetokriške ulice nastala nakon što je u promet puštena druga dionica Spojne ceste Zabok – Krapina, uskoro će postati puno sigurnija. Raskrižje spojne ceste s Ulicom Marije Jurić Zagorke tako će dobiti semafore, dok će se na južnom ulazu u Sveti Križ Začretje, gdje se spojna cesta križa s Ulicom Matije Gupca, izgraditi rotor.

Pritisak mještana

Podsjetimo, još od kad je počela gradnja te druge dionice spojne ceste, od Svetog Križa Začretja do Lepajci, mještani su bili zabrinuti hoće li nova raskrižja biti dovoljno sigurna za promet. Posebno su bili zabrinuti za sigurnost školske djece, koja će, kako su isticali, na dva velika i prometna raskrižja morati prelaziti preko nove, brze ceste. Isto tako, zabrinuti su bili i za ostale sudionike u prometu, s obzirom na to da je riječ o raskrižjima dviju vrlo prometnih dionica cesta. Njihovu zabrinutost još od početka gradnje dijeli i načelnik Općine Marko Kos, kao i Osnovna škola Sveti Križ Začretje, no njihove brojne dopise tijekom godina Hrvatske ceste, kao investitor, jednostavno su ignorirale. Stoga je Općina Sveti Križ Začretje pokrenula i potpisivanje peticije u travnju prošle godine, ali i na to su se Hrvatske ceste oglušile. Nakon što su radovi završeni, nova dionica spojne ceste više od pola godine nije dobila potrebne dozvole za puštanje u promet, pa su se mještani ponadali da će ipak prije puštanja u promet navedena raskrižja biti dodatno osigurana. No, to se nije dogodilo. Cesta je puštena u promet takva kakva je projektirana još prije više od deset godina, pa su mještani organizirali mirni prosvjed i neprekidnim hodom preko zebra blokirali raskrižje na sat vremena. Dva dana kasnije upravo na tom se raskrižju već dogodila prva prometna nesreća, mještani su Hrvatske ceste prijavili prometnoj inspekciji, a na kraju je sve završilo odlukom Hrvatskih cesta da se ta dva sporna raskrižja dodatno osiguraju.

 

Rok za semafore

Iako su Hrvatske ceste, nakon što su donijele odluku o semaforizaciji i gradnji rotora, istaknule kako zbog zakonski propisanih procedura ništa od toga neće biti moguće napraviti do kraja ove godine, stvari su se, izgleda, ipak poprilično ubrzale.Tako smo već prošlog tjedna zatekli radnike kako prekopavaju cestu, postavljaju cijevi za kablove i započinju radove na postavljanju razvodnih šahtova te betoniranja nosača za stupove semafora. U neslužbenom razgovoru s radnicima doznali smo da bi semafori mogli biti postavljeni vrlo brzo, već za otprilike mjesec dana, no to, kažu, prije svega ovisi o vremenskim uvjetima, budući da najviše o njima ovisi brzina stvrdnjavanja betonskih nosača do zadovoljavajuće i propisane razine. No, službeno, iz Hrvatskih cesta su malo oprezniji kod predviđanja duljine trajanja radova. - Izvođač je uveden u posao, a ugovorni rok za izvođenje radova je tri mjeseca. No, ukoliko vremenske prilike dozvole, završetak radova se očekuje i ranije – rekla nam je Tamara Đurijanček, glasnogovornica Hrvatskih cesta.

 

Brojači prometa

Također, iz njenog odgovora na naš upit vidljivo je da Hrvatske ceste nisu zaobilazile, niti preskakale propisanu proceduru s ciljem da se semafori postave što prije. - Za potrebe semaforizacije navedenog raskrižja izrađena je projektna dokumentacija, ishođena suglasnost, proveden postupak nabave za radove semaforizacije te je s odabranim izvođačem radova sklopljen Ugovor o izvođenju radova u iznosu od 64.901,98 eura – napomenula je Đurijanček, koju smo upitali i kakve su to 'horizontalne metalne konzole' malih dimenzija bile postavljane, odnosno šarafljene na više mjesta na tom raskrižju tjedan ranije, što smo osobno primijetili. Kako nam je pojasnila, riječ je o brojačima prometa. -Radi se o provedbi povremenog brojenja prometa u zoni raskrižja novoizgrađene spojne državne ceste DC677 i županijske ceste ŽC 2158 za potrebe utvrđivanja prometnih tokova na navedenom raskrižju. Napomenuli bismo kako ovaj način povremenog brojenja prometa Hrvatske ceste d.o.o. provode ciljano na presjeku cesta ili u zoni raskrižja, u maksimalnom trajanju od sedam dana, prijenosnim brojilima prometa koji se zbog tehnologije mjerenja ugrađuju u sredinu prometne trake – objasnila nam je Đurijanček.

 

Projektiranje rotora

S druge strane, što se tiče podizanja razine sigurnosti na onom drugom, većem svetokriškom raskrižju, na kojem su se samo ove godine dogodile već dvije prometne nesreće, dakle, na raskrižju spojne ceste i Ulice Matije Gupca, tamošnji rotor ipak neće biti tako promptno izgrađen. Doduše, Hrvatske ceste kreću s projektiranjem tog rotora i za to imaju osigurana financijska sredstva, no, novac za samu izgradnju još nije osiguran, a niti se, prije nego što bude dovršena projektna dokumentacija, neće znati koliko će on koštati porezne obveznike. - Hrvatske ceste su osigurale sredstva za izradu projektne dokumentacije, što je vidljivo i u Planu nabave za 2023. godinu, a koji je javno objavljen na web stranici Hrvatskih cesta. Nakon završetka postupka nabave započet će se s izradom predmetnog projekta, a isto je planirano za prvi kvartal ove godine. Za isti projekt još nisu osigurana financijska sredstva za radove, s obzirom da u ovom trenutku nije poznata projektantska procjena. Isto će se znati tek po završetku izrade projektne dokumentacije i ishođenja svih potrebnih dozvola, a kada će se i uvrstiti u Plan izvođenja, a time i osigurati sredstva – rekla nam je Tamara Đurijanček, glasnogovorica Hrvatskih cesta.

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook