Prethodni članak
Sljedeći članak

Zdravko Radulović novi je trener košarkaša Zaboka

Košarkaši Zaboka dobili novog trenera


U petnaest odigranih sezona u elitnom hrvatskom košarkaškom društvu Zabok je imao samo tri trenera. Nakon dugovječnog Dragutina Črnjevića-Čike jednu je sezonu odradio Ivan Perinčić, da bi u posljednje tri sezone na klupi sjedio Ivan Tomas, koji je kao i njegovi prethodnici vrlo uspješno vodio Zabok. Tomas i Zabok sporazumno su dogovorili prekid suradnje, a Ivan je postao trener Bosca i Hrvatske U-18 reprezentacije. Ovih dana sportski direktor Dragutin Črnjević dogovorio je suradnju s nekoć poznatim košarkašem Zdravkom Radulovićem, koji je tako postao četvrti trener Zaboka u najjačoj hrvatskoj košarkakškoj ligi.

Iza Zdravka Radulovića, jednog od najboljih šutera na prostorima bivše države zaista je impresivna igračka karijera u kojoj je branio boje Bosne, Cibone, Arisa, Olimpije i Macaabija, a 1993. godine bio je najbolji strijelac Eurolige. S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu, te zlato ne Europskom prvenstvu u Zagrebu.

- Na jedan specifičan način došlo je do dogovora između mene i Dragutina Čike Črnjevića. Iako smo prijatelji već više od 30 godina, prošli smo neke razgovore i pregovarali dvadesetak dana i na kraju smo se dogovorili. Ja sam košarkaški trener na tržištu, dobi sam mogućnost da radim u Zaboku i ja sam time zadovoljan. Dat ću sve od sebe da ne narušim strukturu Zaboka koja je već nekih 20 godina prepoznatljiva u Hrvatskoj. Učinit ću to na svoj način, sa svojim znanjem i radom, iskustvom i imenom i pokušat ću doprinjeti da rezultat i rad dignemo na još neku veću razinu, a isto tako da razvijamo mlađe igrače. Zadovoljan sam što sam trener Zaboka i što ću surađivati s ljudima koji vode ovaj klub - otkriva nam svoje prve dojmove i planove Radulović.

Trenersku karijeru započeo je 2006. u Zagrebu, slijedile su dvije uspješne sezone u Cedeviti, a onda prelazak u Cibonu koja je bila u teškom stanju. Slijedio je odlazak u inozemstvo, a prije dvije godine Radulović se vratio u Hrvatsku, točnije u prvu ligu i u Samobor.

- Što se tiče trenerskih karijera tu je vrlo bitno kako se znate prodati i reklamirati. Upravo iz razloga što sam u igračkim danima ostvario neke svoje ambicije, nemam potrebe da hodam okolo i pričam kako sam dobar trener. Šesnaest godina se bavim trenerskim poslom i mislim da sam jedan od rijetkih trenera u Hrvatskoj koji inzistira na radu s mlađim igračima i njihovoj afirmaciji. S moje točke gledišta imao sam dobre rezultate. Kao trener Zagreba igrao sam dva finala kupa protiv Cibone koja je igrala Euroligu. Vodio sam Cedevitu s kojom sam bio dva puta prvi u ligi. Moj borovak u Ciboni teško je komentirati jer je to bilo najgore razdoblje u povijesti kluba, ali ponosan sam što sam izeđu ostalih trenirao i Bojana Bogdanovića. Radio sam i u Kini i u Italiji, a zadnje dvije godine sam radio i u Samoboru gdje sam afirmirao Mandalinića koji je pretprošle sezone bio najbolji igrač lige i Levanića koji je prošle sezone bio najbolji igrač prve lige. Ja sam zadovoljan s onim što sam napravio. Ja ne pripaadam nikakvim strukturama, cijeli sam život bio sam svoj igrač. Ako iza mene ostane 10-15 igrača koji će za nekoliko godina nešto predstavljati u Hrvatskoj košarci, nitko sretniji od mene - osvrće se na svoju trenersku karijeru Radulović.

Jedan od košarkaša Zaboka u nadolazećoj sezoni bit će i ponajbolji igrač prve lige Bruno Levanić-Kutni, s kojiim je surađivao u Samoboru.

- Bruno je momad koji ima nevjorojatan košarkaški IQ. Izuzetno je talentiran. Fali mu malo škole, međutim mislim da će biti pojačanje za nas, možda čak bude i iznenađenje za sve ostale. Razumije košarku, a uz to je izuzetno vrijedan i posvećen košarci. Takve igrače ja tražim, koji žive košarku 24 sata dnevno - otkriva nam svoje dojmove o novom pojačanju Zaboka Radulović.

Cilj mu je u Zaboku stvoriti stabilnu mladu momčad koja će napredovati iz treninga u trening.

Volio bi da Zabok ima mladu potentnu momčad, koja ima prostora za napredak. Ja ću s njima raditi da budu barem 30-40% bolji nego onog trenutka kad su došli kod nas. Volim mlade igrače, volim talentirane igrače, volim posvećene igrače, jednostavno uživam u radu s njima. Čiko i ja ćemo pokušati da napravimo dobar roster s mladim igračima. Pokušat ćemo napraviti to da najtalentiraniji hrvatski košarkaši dolaze u Zabok, jer će ovdje dobiti priliku za napredak i da do kraja iskažu svoj potencijal - govori nam Radulović.

Osvrnuo se i na neuspjeh košarkaške reprezentacije i na selekcioniranje u hrvatskoj košarci.

Slušam sve ove komentare vezane uz naš neuspjeh u kvalifikacijama za OI. Neki govore o dovođenju stranaca, a ja mislim da je ključ u boljem radu s mlađim igračima i njihovom kvalitetnom selektiranju. Ne treba otpisivati momke koji su fizički slabiji, a talentirani. Ne može se selekcija vršiti samo na osnovu fizičkih predispozcija. Zato nemamo ni bekove, ni razigravače ni šutere. Moramo raditi drukčiju selekciju i drukčiju obuku mladih igrača. Sve se to već radilo prije, ne treba izmišljati "toplu vodu", samo se treba resetirati i vratiti na postavke od prije - misli Radulović.

Zbog novonosatale situacije nastale vezano uz okolnosti oko pandemije korona virusa vremena su neizvjesna za sve, pa tako i za hrvatsku košarku.

- Teško je vrijeme, svuda će nedostajati novaca, a bojim se da je četvrti val pandemije sredinom rujna ili početkom listopda neizbježan. Treba se prilagoditi svemu tome. U ovakvim se vremenima vidi snage kluba. Mislim da u ovom periodu posveti više pažnji radu s mladima i infrastrukturi. Neće ovo trajati do vjeka - završio je Radulović koji će oko 10. kolovoza povesti igrače Zaboka u pripreme za nadolazeću seznu u HT Premijer ligi.

Još članaka iz "Sport"

Facebook