Prethodni članak
Sljedeći članak

U četvrtak starta prvi WRC Croatia rally

Sve je spremno za veliki sportski spektakl


Ovoga vikenda od 22. do 25. travnja Hrvatska će po prvi puta biti domaćin utrke WRC-a koja će se održavati po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te grada Zagreba. Nastupit će ukupno 65 posada, a kad se tome pridoda prateće osoblje u Zagreb će stići čak 1.200 posrednih i neposrednih sudionika rallya, te čak 1.500 novinara, fotografa i snimatelja.

Bit će to istinski sportski spektakl, najveći u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj. U Zagreb će stići i niz uglednika iz auto-moto sporta koje predvodi legendarni Jean Todt, predsjednik Svjetske automobilističke federacije (FIA) i šef momčadi Ferrari.

Start kod Fontana, ceremonijalni cilj u Kumrovcu
Sam rally imat će 20 brzinskih ispita u dužini preko 300 kilometara, točnije 302 kilometara, a počet će u četvrtak 22. travnja ceremonijalnim startom kod zagrebačkih Fontana u 19,45 sati. Prvobitno je bio predviđen brzinac u jednom od paviljona na zagrebačkom velesajmu, što bi bio prvi brzinac u zatvorenom u WRC-u, no od toga se odustalo iz razloga što zbog epidemiološke situacije vezane uz pandemiju korona virusa gledatelji ga ne bi mogli pratiti.


Petak i subota rezervirani su za brzince po samoborskom gorju i Karlovačkoj županiji, dok će nedjelja biti rezervirana za Krapinsko-zagorsku županiju, a u Kumrovcu će se održati i ceremonijalni cilj, dok će nagrade najboljim posadama biti podijeljene na Markovom trgu u Zagrebu. Brzinac Zagorska Sela – Kumrovec 1 direktno će prenositi televizija.
„Staze smo pomno birali kako bi izbjegli gužve, ali i omogućili publici da dođe i uživa u atraktivnim vožnjama. Nadamo se da će epidemiološka situacija to i dopustiti.

Također, WRC je izvrsna prilika da cijelom svijetu pokažemo najljepše dijelove naše zemlje te ne sumnjamo da će natjecanje biti uzbudljivo - i uživo i ispred malih ekrana“ - istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja 2021. Daniel Šaškin.

67 posada na WRC Croatia rallyu

Kako sada stvari stoje na WRC Croatia rallyu nastupit će 67 posada, među kojima su i hrvatske posade Viliam Prodan/Zoran Raštegorac (Ford Fiesta) i, Martin Ravenščak/Tomislav Tomašković (Ford Fiesta), Krešimir Ravenščak/Dora Ravenščak (Ford Fiesta), Mateo Butorac/Marko Stiperski (Peugeot 208 Rally 4), Ivica Siladić/Jasna Durak (Ford Fiesta) i Željko Magličić Domagoj Nemak (Ford Fiesta).

Nažalost nećemo vidjeti našeg najvećeg automobilističkog asa Niku Pulića koji je zajedno s Aleksandrom Kovačić trebao nasutpiti u Ford Fiesti WRC. Sudbina se okrutno poigrala s Nikom koji je dobio teži oblik Covida-19 i trenutno je na kisiku u bolnici gdje liječi teške upale oba pluća. Bio je ovo njegov životni san u koji je uložio 150.000 eura, no novac je sada najmanje bitan, Niki od sveg srca želimo što brži oporavak.


Naravno, sve će oči biti uprte u „velike dečke“. U ukupnom poretku trenutno su vodeći Finci Kalle Rovanperä Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) ispred prošlogodišnjih svjetskih prvaka Sébastien Francuza Ogiera i Juliena Ingrassia (Toyota Yaris WRC), dok Belgijanci Thierry Neuville i Martjin Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) drže treću poziciju nakon dva odvožena rallya u Monte Carlu i Finskoj. Velika konkurencija biti će im Irci Craig Breen i Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) , Britanci Elfyn Evans i Scott Martin(Toyota Yaris WRC) i Estonci Ott Tänak i Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) . Što se tiče borbe proizvođača vozila Toyota je trenutno ispred Hyundaia. Toyotin model Yaris WRC trenutno se pokazao boljim u odnosu na Hyundai i20 Coupe WRC, no sve se to može promijeniti u Hrvatskoj. Iz prikrajka će svoju šansu za uspjeh tražiti vozači Ford Fieste WRC.


World Rally Championship vrhunski je sportski događaj, koji donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. Riječ je o dramatičnoj utrci gdje je svaka desetinka sekunde važna što od posade zahtijeva maksimalnu koncentraciju i preciznost. Beskompromisno nadmetanje objedinjuje brzinu, tehnologiju i pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila, praćenu uigranim momčadima predvođenim najboljim svjetskim vozačima kojima pomažu hladne glave i smireni glasovi najsposobnijih suvozača svijeta.

WRC je globalni izazov kojeg karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.
Očekuje nas jedan istinski spektakl koji će Hrvatska još dugo pamtiti. Nadamo se da će organizatori položiti ispit, te da ćemo i druge sezone uživati u WRC rallyu u Hrvatskoj.

Popis svih brzinskih ispita Croatia Rallyja:
22. travnja
19,45 - Ceremonijalni start kod Fontana
23. travnja
8,36 - Rude - Plešivica 1
9,32 - Kostanjevac - Petruš Vrh 1
10,35 - Jaškovo - Mali Modruš Potok 1
11,38 - Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki 1
15,01 - Rude - Plešivica 2
15,54 - Kostanjevac - Petruš Vrh 2
16,57 - Jaškovo - Mali Modruš Potok 2
18,00 - Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki 2
20,01 - Rude - Plešivica 2

24. travnja
8,29 - Mali Lipovec - Grdanjci 1
9,17 - Stojdraga - Gornja Vas 1
10,10 - Krašić - Vrškovac 1
11,08 - Vinski Vrh - Duga Resa 1
14,29 - Mali Lipovec - Grdanjci 2
15,29 - Stojdraga - Gornja Vas 2
16,10 - Krašić - Vrškovac 2
17,08 - Vinski Vrh - Duga Resa 2

25. travnja
7,20 - Bliznec - Pila 1
8,38 - Zagorska Sela - Kumrovec 1
11,16 - Bliznec - Pila 2
12,18 - Zagorska Sela - Kumrovec 2


Ceremonijalni cilj - Kumrovec

Još članaka iz "Sport"

Facebook