Prethodni članak
Sljedeći članak

MITREČIĆ: 'Sustavni umjereni trening trajno jača obrambene funkcije imunološkog sustava'

S magistrom kineziologije Kristijanom Mitrečićem porazgovarali smo o utjecaju treninga na organizam sportaša


Sitaucija oko koronavirusa nažalos iz dana u dan je sve ozbiljnija. Sport je zaustavljen, zdaravlje je u prvom planu. No zanima nas i što se događa s organizmom sportaša u ovakvim nepredviđenim okolnostima. Najbolji sugovornik za to svakako nam je magistar kineziologije i PRO trener, Kristijan Mitrećić, inače pomoćni trener Zagorca iz Krapine.

Svima je jasno da se za dva tjedna neće ništa bitno promijeniti i da će ova kriza potrajati duže nego što smo u prvom trenutku optimistično mislili. - Znanstvena istraživanja upućuju da prestanak treniranja u trajanju od 4-12 tjedana ima značajan negativan utjecaj na organizam. Posebno negativan utjecaj ima na pokazatelje kondicijskih sposobnosti i na zdravlje kod sportaša i rekreativaca. Istraživanja upućuju da kratkotrajni (4-tjedni) prestanak treniranja kod rekreativnih odraslih osoba može rezultirati značajnim smanjenjem maksimalnog primitak kisika (VO2max), što povećava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti kod opće populacije za 18%, značajnim povećanjem postotka tjelesne masti od 2-3%, porastom sistoličkog arterijskog krvnog tlaka, negativnim promjenama u metabolizmu masti (porastom triglicerida te padom HDL lipoproteina u krvi) - otkriva nam Mitrećić.

Umjereni trening da, treninzi visokog intenziteta trenutno ne

Mitrećić nam je otkrio da je poznati svjetski stručnjak Dr. David Nieman utvrdio je povezanost između tjelovježbe umjerenim intenzitetom i pojavnosti infekcije gornjeg respiratornog traka. Osobe koje su provodile aktivnosti umjerenim intenzitetom imale su 40-50% manji rizik od pojave infekcije gornjeg respiratornog traka od osoba koje uopće nisu vježbale.

-Brojna istraživanja na sportskoj i općoj populaciji pokazuju kako trening umjerenog do visokog intenziteta i trajanja do 60 minuta ima pozitivan akutni (trenutni) učinak na imunološki sustav čovjeka i zato je dobro u trenutnoj situaciji, ako ste u prilici, odraditi nekoliko treninga tjedno umjerenog intenziteta. Ukoliko se treninzi sustavno ponavlja dovoljno dugo (više mjeseci i godina), dolazi do trajnog jačanja obrambene funkcije imunološkog sustava. S druge strane, treninzi visokog intenziteta s naglašenim psiho-fizičkim stresom mogu privremeno narušiti obrambenu funkciju imunološkog sustava čovjeka, povećati upalne procese u organizmu te povećati rizik obolijevanja od prehlade, gripe i sl. Tome također pridonosi i neadekvatna prehrana (posebice nedostatak unosa ugljikohidrata) te nedostatak sna. Za visoko intenzivne treninge bit će vremena kad prođe opasnost od COVID-19 - ističe Mitrečić.

Kada ovo zlo i prođe sport će ponovno prodisati. No nakon dužeg perioda mirovanja iluzorno je očekivati da će se natjecanja početi održavati za tjedan dana. Tijelo ima svoje zakonitosti i sportaši će prije početka svojih natjecanja morati u nove pripreme, iako je većina njih, tu prije svega misliimo na najbrojnije nogometaše, prije prestanka natjecanja tek završila ciklus priprema.


- U normalnim okolnostima pripremanje za prvu natjecateljsku utakmicu kod nas u nogometu obično traje 6 tjedana (pripremni period). Ne mogu točno reći u kojoj mjeri bi porasla mogućnost ozljede da se tjedan dana nakon prestanka krize počne sa natjecanjem, ali pretpostavljam da se ne bi bila puno razlikovala nego na početku pripremnoga perioda kad se prva utakmica igra već nakon nekoliko uvodnih treninga, a većina sportaša pogotovo u nižim ligama dolazi nespremna. Ili od udarnog dijela pripremnoga perioda kad su sportaši i dalje nespremni, a podvrgnuti su teškim treninzima te paralelno igraju dvije utakmice tjedno. Mislim da se ne trebamo bojati od porasta broja ozljeda ako se nakon tjedan dana krene sa natjecateljskim utakmicama, pod uvjetom da sportaši kontinuirano rade na sebi koliko im situacija dopušta - misli Mitrečić.

Za kraj smo ga pitali koje je vježbe najbolje raditi kod kuće u ova vremena kada smo svi u određenoj izolaciji
-Nema najboljih ili najlošijih vježbi. Ista vježba kod jedne osobe može dovesti do poboljšanja sposobnosti, a kod druge osobe bi dovela do ozljede, možda i do ozbiljne. Vježbe treba birati prema sportu kojim se osoba bavi i prema individualnim karakteristikama lokomotornog sustava. Ovo je sad idealna prilika da se radi na nedostacima u motoričkim sposobnostima (snazi, fleksibilnosti, ravnoteži...) . Za kraj bi dodao da se svi u ovoj situaciji trebamo ponašati odgovorno, slušamo naputke i njih se pridržavati. Izbjegavati nepotrebne kontakte i time čuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih - završio je Mitrečić.

Još članaka iz "Sport"

Facebook