Prethodni članak
Sljedeći članak

Marko Bulek juniorski je prvak Europe u savateu assaut

Sjajan uspjeh mladog borca savate kluba Stubica


Sjajne vijesti stigle su nam iz austrijskog gradića Weiz gdje se održalo Europsko prvenstvo za juniore u savateu assaut. Sedamnaestogodišnji Marko Bulek, borac savate kluba Stubica, okitio se naslovom juniorskog prvaka Europe u kategoriji do 65 kilograma. Prošle je godine Bulek skrenuo pažnju na sebi kada je postao svjetski vicpeprvak, a sada je došao do kraja, a da slavlje bude još veće u finalu je savladao do jučer aktualnog prvaka svijeta, Mađara Zalana Forgea, koji ga je prošle godine pobjedio u svjetskom finalu u Srbiji.

U kategoriji do 65 kilograma bilo je pet boraca i borili su se po principu svako sa svakim, tako da je za naslov bilo potrebno odraditi minimalno pet borbi. Bodovalo se po principu 3 bodova za pobjedu, 1 za poraz i-1 bod za  javnu opomenu. Prvog dana natjecanja Marko je ostvario dvije pobjede. Prvu protiv domaćeg borca Davida Burlacua, a drugu protiv Srbina Aleksa Lukića. Drugi dan je tijesno izgubio od Mađara Forge, u meču u kojem su odlučile nijanse. Marko je tijesno izgubio i od Francuza Raphaela Romanda, no u prilog mu je išla činjenica da je Francuz bio diskvalificiran u borbi protiv Austrijanca zbog tri javne opomene. Tako su Bulek i Romand imali isti broj bodova, no Bulek je bio u prednosti zbog manje javnih opomena. To je značilo da će su finalu ponovno suprotstaviti svjetskom prvaku Forgi koji je slovio za favorita. Prva runda protekla je u izjednačenoj borbi. Marko je u dogovoru s trenerom odlučio da u iduće dvije runde krene na sve ili ništa i pogodio je. Bio je jednostavno bolji, iako i sam priznaje da se malo iznenadnio kada je u zrak nakon borbe bila podignuta njegova ruka.

-Presretan sam. Malo sam se iznenadio kada sam proglašen pobjednikom, no nakon pregleda snimke finalnog meča shvatio bio sam siguran da sam zasluženo postao prvak Europe. Riskirao sam u zadnje dvije runde i isplatilo mi se. Ovo je moja "slatka osveta" za izgubljeni svjetski naslov od istog protivnika prošle godine u Srbiji. Hvala svima koji me popdržavaju - riječi su europskog prvaka Marka Buleka, kojeg je na povratku iz Austrije u jednom kafiću u središte Donje Stubice dočekalo desetak boraca kluba, među kojima je bio i glavni trener Srećko Znika.
-Marko je juniorski prvak Hrvatske, svjetski viceprvak, a ovaj europski naslov "šlag je na tortu" za jedanest godina marljivog treninga. U dvorani imamo samo dva termina, pa smo količinu treninga nadoknađivali u mojoj "štali sportova". Trenirali smo i nedjeljom. Ponosan sam na Marka i njegovu predanost savateu. Ovaj europski naslov je sasvim zaslužen i nije mu pao s neba - izjavio nam je Srećko Znika.



Još članaka iz "Sport"

Facebook