Prethodni članak
Sljedeći članak

LEON JEDVAJ: 'Budite uporni, trenirajte jako, nikad ne odustajte od onoga što volite!'


Leon Jedvaj, 18-godišnji nogometaš Futsal kluba Dobovec, polako, ali sigurno kroči na malonogometnu scenu Hrvatske i inozemstva. ''Uhvatili'' smo ga nakon što se njegov klub Dobovec, u čemu je i sam sudjelovao, uspio plasirati u 16 najboljih u Europi te se već zna da su ekipe podijeljene u 4 skupine. Leon i njegov klub igrati će u skupini B Elitnog natjecanja (grad domaćin Priština) koju čine Benfica (Portugal), Kairat Almaty (Kazahstan), Dobovec i domaćin Pristhina. Sam turnir odigrati će se od 28. studenog do 3. prosinca 2023. godine.

Tvoji počeci u nogometu – kada i gdje i tko ti je bio prvi trener?
Nogomet sam počeo trenirati sa šest godina u Zagorcu i prvi trener bio mi je Darko Kamenečki.

Kako si se odlučio i zašto za futsal ? Tko te usmjerio prema tom vidu nogometa?
Za futsal sam se počeo interesirati kada se osnovao klub MNK Jesenje pošto sam iz Jesenja i tako sam polako počeo sve više i više igrati futsal dok me veliki nogomet i nije previše zanimao. Naime, u početku sam paralelno igrao i veliki nogomet i futsal da bi se kasnije u potpunosti posvetio futsal.

Trenutno si u Dobovcu, ali te molim da ukratko kažeš svoj put do slovenskog prvoligaša?
Dakle svoj futsal put započeo sam u MNK Jesenju (današnjem Futsal Zagorju) gdje sam proveo tri sezone ,zatim sam polusezonu proveo u Gimki i od ove sezone sam član Dobovca.

Možeš li nam reći nešto više o tvojoj ulozi u novoj ekipi?
U Dobovcu sam jedan od najmlađih igrača ali unatoč tome zadovoljan sam kako se stvari odvijaju, dobro se radi, klub je na zavidnom nivou i što je najvažnije dobra smo ekipa kako na terenu tako i van njega.

Imaš li trenutne ili buduće ciljeve u svom klubu koje bi želio podijeliti s nama?
Ciljevi kluba su osvojiti prvenstvo i kup. Što se tiče Lige prvaka prvobitan cilj je ostvaren a to je uči u top 16 klubova Europe. Za dvadesetak dana igramo taj Elitni dio Lige prvaka u Prištini i idemo po što bolji rezultat.

Reprezentativac si Hrvatske. Možeš li nam približiti trenutak kad si saznao da ćeš predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu? Kako si se osjećao tada i što ti je prolazilo kroz glavu te koliko si zadovoljan svojim igrama?
Bio sam presretan, ipak je to najveća moguća čast i zadovoljstvo. Kroz glavu mi je prolazila misao da su se napokon sva treniranja i sva odricanja isplatila. Iako se uvijek može bolje trenutno sam zadovoljan svojim igrama a i igrom cijele ekipe na Euru.

Kako planiraš iskoristiti iskustvo igranja u reprezentaciji kako bi dalje napredovao u svojoj klupskoj karijeri? Postoji li određeni aspekt igre koji želiš posebno poboljšati?
Naravno da mi je igranje u reprezentaciji puno donijelo, svi kampovi i pripreme te na kraju i sam Euro je nešto posebno i naravno da sam poslije svega toga puno bolji igrač. Mlad sam, imam još puno za učiti u svim aspektima igre, ali mislim da bi posebno trebao obratiti pažnju na obrambeni dio.

Podrška je vrlo bitna u razvoju mladog igrača. Od koga je imaš najviše?
Najviše podrške imam od obitelji i prijatelja, ali isto tako moram napomenuti da imam i jako puno podrške od svih u klubu.

Kakve su tvoje ambicije i ciljevi u futsalu, kako na klupskoj, tako i na reprezentativnoj razini?
Moje ambicije su u naredne - recimo to ovako – za dvije sezone naučiti još puno stvari te izrasti u kompletnog igrača i zatim biti jedan od važnijih igrača u klubu koji se bori za naslov prvaka kako u domaćem prvenstvu tako i u Ligi prvaka. Što se tiče ambicija na reprezentativnoj razini cilj je samo jedan, doći do A reprezentacije, te uspješno predstavljati svoju državu na još puno prvenstava.

Iza tebe je uspješan nastup u kvalifikacijama sa Ligu prvaka – Dobovec se plasirao dalje. Kako je sve to bilo ? Kako si to doživio ? I što očekuješ u daljnjem tijeku natjecanja u Ligi prvaka?
Da, kao što sam već rekao prvi cilj je ostvaren prošli smo dalje i sada nam slijedi Elitni dio. To je stvarno jedno posebno iskustvo jer igraš i natječeš se sa najboljim igračima iz cijeloga svijeta. U daljnjem tijeku Lige prvaka očekujem da osvojimo što je više bodova moguće i predstavimo se u najboljem svijetlu.

Želiš li poslati poruku i kako bi ona glasila mladim igračima futsala?
Poruka za mlade igrače je da budu uporni, treniraju jako, nikad ne odustaju od onoga što vole i ono najbitnije da uživaju.

Još članaka iz "Sport"

Facebook