Prethodni članak
Sljedeći članak

Top 5 najčudnijih sportova svijeta

Dok mnogi od nas prate uobičajene sportove i povremeno posjećuju kladionice u Hrvatskoj kako bi se kladili na svoje favorite, malo nas je svjesno nekih od najčudnijih sportova koji se igraju širom svijeta. Online kladionica često nudi iste, već viđene opcije klađenja, stoga nemate uvid u neke od najčudnijih sportova koje smo naveli u ovom članku. 

No zamislite ulazak u sportsku kladionicu i nailazak na opciju klađenja na, recimo, hrvanje s nožnim prstima ili ferret legging? Da, dobro ste pročitali! Dok se većina nas kladi na poznate sportove, postoji čitav niz neobičnih, čudnih i često humorističnih sportskih aktivnosti koje su stekle kultni status u određenim dijelovima svijeta. 

1.  Eukonkanto

Eukonkanto, poznat i kao nošenje žena, tradicionalni je finski sport u kojem se muškarci natječu prenoseći žene preko određene staze. Iako se žene mogu nositi na različite načine, od klasičnog "vatrogasnog" stila s tijelom prebačenim preko ramena, do "estonskog" stila gdje je žena postavljena naopako s nogama preko nositeljevih ramena, cilj je uvijek isti - što brže prijeći zadanu udaljenost.

Ova neobična sportska disciplina ima zanimljivu povijest. Povezuje se s legendarnom figurom iz 19. stoljeća, Herkko Rosvo-Ronkainenom, često spominjanim kao lopov Ronkainen. 

Prema pričama, Ronkainen je bio poznat po svojim pljačkaškim pohodima po Finskoj. Njegove metode nisu bile ograničene samo na krađu materijalnih dobara, već je često otimao i žene iz sela, prenoseći ih na svojim ramenima dok je bježao.

Postoji teorija kako je Ronkainen svoje suradnike trenirao da budu brži i snažniji tako što su nosili teške vreće na leđima. Ova metoda treninga, prema nekim izvorima, mogla bi biti izvor inspiracije za današnji sport eukonkanto. Bez obzira na točnost ove legende, eukonkanto je postao prepoznatljiv dio finske kulture i tradicije, privlačeći natjecatelje i gledatelje iz cijelog svijeta

2.  Hokej pod vodom

Igrači igraju hokej, ali pod vodom. S dvije momčadi od po šest igrača, dok četvorica čekaju izvan bazena kao rezerve. Umjesto kaciga koriste maske za ronjenje, a klizaljke su zamijenjene perajama. A umjesto klizanja po ledu, igrači udaraju pak manjim palicama pod vodom.

Igrači moraju doplivati do površine, uzeti dah, te opet otplivati do dna zadržavajući se pod vodom onoliko koliko mogu. Postoji stalna izmjena igrača, tako da je uvijek netko aktivan u vodi, dok drugi čekaju izvan nje.

Podvodni hokej postoji u Osijeku i Zagrebu već nekoliko godina, otkada je i službeno priznat od strane Hrvatskog olimpijskog odbora. Međutim, iako njegova popularnost raste, sportska kladionica još uvijek ne nudi igračima opciju klađenja na hokej pod vodom.

3.  Sepak takraw

Sepak takraw je spoj odbojke i nogometa, popularan u jugoistočnoj Aziji. Igrači koriste svaki dio tijela osim ruku kako bi prebacili loptu preko mreže. Ova igra zahtijeva impresivnu fleksibilnost, koordinaciju i fizičku snagu. 

U Maleziji se već stoljećima igra ova tradicionalna igra, a s godinama je postala hit u mnogim drugim dijelovima Azije. Europa i neke druge regije još uvijek nisu potpuno zagrizle za ovaj sport, ali malezijski premijer ima velike planove jer ga želi uvesti kao olimpijsku disciplinu.

Kada pogledate sepak takraw, brzo ćete shvatiti zašto privlači toliko pažnje. Igrači demonstriraju nevjerojatnu kontrolu nad neobičnom loptom, izvode neobične skokove, a njihova predanost i spremnost na rizik od ozljeda čine ovu igru neodoljivom za gledanje.

4.  Hrvanje s nožnim prstima

Hrvanje s nožnim prstima, poznato i kao "Toe Wrestling", možda zvuči kao neozbiljna igra, ali za one koji se njome bave, to je ozbiljan sport koji zahtijeva tehniku, snagu i strategiju. Iako možda nije globalno prepoznat kao nogomet ili košarka, hrvanje s nožnim prstima ima svoju povijest, pravila i čak svjetska prvenstva.

Hrvanje s nožnim prstima potječe iz 1970-ih godina iz Wettona u Derbyshireu (Engleska). Prema lokalnoj legendi, stanovnici su osmislili hrvanje s nožnim prstima s nadom da će Engleska u tom sportu postati svjetski prvak. Od tada, hrvanje s nožnim prstima postalo je sve popularnije, naročito u Velikoj Britaniji gdje se svake godine održavaju svjetska prvenstva u hrvanju s nožnim prstima.

5. Ferret legging

Ferret legging, poznat i kao "ferret down trousers", jedan je od najneobičnijih sportova koji potječe iz Engleske. Natjecatelji moraju nositi široke hlače koje se zatim čvrsto zavežu oko gležnjeva kako tvorovi ne bi mogli iz njih pobjeći. Nakon što se tvorovi stave u hlače, natjecatelj mora zadržati ruke izvan džepova i izdržati što je duže moguće. Ako natjecatelj pokaže bilo kakav znak boli ili nelagode, diskvalificiran je.

Svjetski rekord u Ferret Leggingu je nevjerojatnih 5 sati i 30 minuta. Iako se može činiti neobičnim, Ferret Legging je postao dio kulture u nekim dijelovima Engleske. To je test hrabrosti, izdržljivosti i muškosti. Mnogi natjecatelji sudjeluju iz tradicije, dok drugi jednostavno žele dokazati sebi kako mogu izdržati izazov.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook