Prethodni članak
Sljedeći članak

OKUSI TRADICIJE: Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla izdala kuharicu zagorskih recepata

Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla je prošlog tjedna izdala kuharicu zagorskih recepata u okviru projekta "Okusi tradicije", koji provodi zajedno s partnerima iz Međimurja, Posavine i Slavonije.

Kroz 20 tradicionalnih recepata, od kojih su neki predstavljeni u malo modernijem ruhu, gastronomski entuzijasti mogu pronaći inspiraciju za sva tri slijeda izvornog zagorskog ručka, od zlevke i zagorske juhe, preko purice sa zagorskim mlincima i sutlanske pastrve pa sve do gibanice od oraha i jabuka te zagorskih štrukla.

Više o nastanku ove male kuharice, kao i samom projektu "Okusi tradicije" rekao je Marko Brozović, viši stručni suradnik i koordinator projekta u LAG-u Zagorje-Sutla:

Projekt "Okusi tradicije" je međuteritorijalni projekt suradnje koji provodimo s još tri partnerska LAG-a; LAG-om Međimurski Doli i bregi, LAG-om Posavina i LAG-om Zapadna Slavonija, a potonji LAG je i nositelj projekta. Ono što kroz projekt želimo postići je podići razinu znanja o konceptu „Od polja do stola“ s naglaskom na mlade, jačati svijest o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe te poticati razvoj turizma i s njime povezanih djelatnosti. Jedna od aktivnosti projekta je bila i ova naša mala, ali vrijedna kuharica zagorskih recepata, kroz koju smo htjeli prikazati ono najbolje što bogata zagorska kuhinja nudi. Mislim da uistinu možemo biti sretni što živimo na prostoru kojeg, osim prirode, kulture i povijesti, u velikom dijelu oblikuju i njeni okusi. Upravo smo zato te okuse tradicije objedinili u kuharicu kako bi se svi ti recepti koje su naši preci stoljećima prenosili usmenom predajom našli objedinjeni u pisanom obliku. Dakako, ideju ne bi bilo moguće provesti u djelo bez sjajnog tima - od Dore Greblički Kos i kuharica iz restorana Villa Zelenjak - Ventek, zaslužnih za tekstove i pripremu svih 20 recepata, preko fotografa Karla Mitoka, vlasnika obrta Delzeta, koji je recepte popratio sjajnim fotografijama, do dizajnera Igora Vranješa koji je osmislio grafički dizajn i vizual svih 35 stranica kuharice i MIT-studia iz Svetog Križa Začretja iz čijeg su tiska naposljetku i izašli primjerci kuharice. Vjerujem da je ova kuharica, kao i čitav projekt, tek početak jedne nove gastronomske priče našeg Zagorja i suradnje zagorske enogastronomske regije s ostalim regijama Hrvatske.

S obzirom na malen broj tiskanih primjeraka, kuharicu je za sada moguće preuzeti u digitalnom obliku, na web stranici LAG-a Zagorje-Sutla na sljedećoj poveznici: https://www.zagorje-sutla.eu/clanak/izdana-kuharica-tradicionalnih-zagorskih-recepata. Valja spomenuti i kako je ukupna vrijednost projekta "Okusi tradicije" 552.917,10 HRK, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook