Prethodni članak
Sljedeći članak

Akcija “Jeste li vidjeli saproksilne kornjaše?” 

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, poziva sve ljubitelje prirode i one koji će to tek postati na ovogodišnju potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom.

Sve što trebate napraviti kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke:

lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli
datum kada ste ga/ ih vidjeli
ime i prezime nalaznika
 

Svoju dojavu dostavite putem WEB OBRASCA 

 

Svi koji su sudjelovali u ovoj akciji i ranijih godina znaju zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji će se ove godine možda po prvi puta uključiti, navodimo nekoliko razloga zašto su nam one bitne i zanimljive:

Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.
Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.
Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabala i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);
Kroz potragu širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.
 

Pridružite nam se!

Izvor: https://www.haop.hr/hr/novosti/akcija-jeste-li-ih-vidjeli-i-ove-godine-za-saproksilne-kornjase

 

 

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook