Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: Održana 9. Noć noćnih leptira 2024

Javna ustanova Zagorje zeleno i Općina Radoboj organizirale su 20. lipnja 2024. godine  manifestaciju Noć noćnih leptira po deveti puta. Manifestacijom se široj javnosti nastoji približiti čarobni svijet noćnih leptira, ali i prikupiti važni podaci o ekologiji i biologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, posebice leptiri vlažnih staništa poput močvara ili suhih brdskih travnjaka.

Manifestacija je održana kod crkve sv. Jakova, a voditelji su bili Stanislav Gomboc i Mladen Zadravec. Na manifestaciji je ove godine sudjelovalo 80 sudionika. Za privlačenje noćnih leptira postavljeno je 12 svjetlosnih piramida na kojima se sakupilo i do nekoliko tisuća jedinki. Piramide su bile prepune noćnih leptira, ali i drugih vrsta kukaca koje privlači svjetlo. Do sada je na području županije zabilježeno 1336 vrsta noćnih leptira tijekom višegodišnjih istraživanja te je tiskana knjiga Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije.

Poseban poziv uputili smo mlađim generacijama i iznimno nas veseli vrlo dobar odaziv. Svi su sudionici vrlo aktivno s velikim zanimanjem i oduševljenjem te brojnim pitanjima i komentarima sudjelovali u manifestaciji. Pravilno odgovorivši na pitanja voditelja, sudionici  su imali prilike osvojiti knjige Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije i Zagorje zeleno te metalne lončiće sa motivom crne medonjice.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3 000 različitih vrsta. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i vrlo često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Međutim, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe. Hrane se cvjetnim nektarom i imaju nezamjenjivu ulogu u oprašivanju biljaka te služe kao izvor hrane za mnoge skupine životinja (gmazove, vodozemce, ptice i sisavce). Zbog svoje specifične biologije, vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu i izvrsni su pokazatelji stupnja očuvanosti nekog područja.

Hvala svima koji su pomogli u ostvarenju ove manifestacije.

Tekst i fotografije: Javna ustanova Zagorje zeleno.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook