Prethodni članak
Sljedeći članak

Jutarnjica Mire Smiljanec najbolji babičin kolač

Peta jubilana manifestacija Babičini kolači okupila je ove godine 40 babica koje su pripremile tradicionalne kolače prem


Peta jubilana manifestacija Babičini kolači okupila je ove godine 40 babica koje su pripremile tradicionalne kolače prema starim receptima, uz korištenje domaćih namirnica. Nakon ocjenjivanja prvo mjesto osvojila je jutarnjica koju je ispekla Mira Smiljanec iz Maclja.

Dvorana Osnovne škole Side Košutić u Radoboju bila je premala da primi sve zainteresirane koji su došli na manifestaciju vidjeti i probati što su to pripremile zagorske babice iz svih dijelova naše županije. A one su se zaista potrudile. Izvukle su najbolje iz starih recepata, dodale još ponešto svojeg te se još dodatno potrudile ukrasivši svoje stolove i drugim kolačima, tradicijskim predmetima.

Najteži posao sigurno je imao stručni žiri koji je morao probati i ocijeniti 40 kolača. Činili su ga Branko Čukelj, šef kuhinje hotela Westin i potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Božica Brkan, novinarka Večernjeg lista, Marko Živaljić, šef kuhinje restorana Stara škola i Branko Greblički Ventek, poznati ugostitelj i predsjednik Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori KZŽ. Osim samog izgleda i okusa kolača, ocjenjivala se i autohtonost namirnica te prezentacija kolača i prezentacija stola.

Pobjednica Mira Smiljanec iz Maclja

Na kraju je prvo mjesto pripalo Miri Smiljanec iz Maclja za kolač jutarnjica , drugo mjesto Ani Lisak iz Donje Stubice za šarenu tortu, a treće Katici Labaš iz Svetog Mateja za božični kuglaf.

Jutarnjica je kolač koji je rađen obično u vrijeme ženidbe. Kad bi se puce udavale, mame su pekle taj kolač kako bi pratnja mladenki, jutarnjiki , mogla to sa sobom u košari nositi i krijepiti se putom. Riječ je o gibanici koja se priprema kao i sve druge gibanice. Od brašna, kvasca, malo domaće masti i mlijeka se umijesi tijesto, razvalja te se fila s orasima, sirom i makom.


Snimio: Krunoslav Pavlina

Još članaka iz "Recepti"

Facebook