Prethodni članak
Sljedeći članak

Završetak programa ''Dječje škole nogometa'' NK Radoboj


U Sportskoj dvorani u Radoboju u četvrtak, 29.12.2022. održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati programa „Dječja škola nogometa“ kojeg provodi Nogometni klub Radoboj u suradnji s Općinom Radoboj kroz Programsku aktivnost Poticanja programa bavljenja amaterskim sportom i zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem kao dijelu sportskog programa kojeg sufinancira Ministarstvo turizma i sporta.

Program je bio namijenjen aktualnim polaznicima škole nogometa od šeste do osamnaeste godine starosti s ciljem povećanja polaznika Dječje škole nogometa za 15 članova te proširiti svijest stanovnika općine Radoboj o zdravom načinu života od najranije dobi. Slijedom navedenog, cilj provedbe programa jest bio omogućiti besplatno bavljenje nogometom što većem broju korisnika uz očuvanje i unapređenje psihofizičkih sposobnosti i zdravlja djece.

Obzirom da je na kraju provedbenog razdoblja broj registriranih igrača u pojedinoj kategoriji Nogometnog kluba Radoboj porastao na 86 igrača, Nogometni klub Radoboj i Općina Radoboj izražavaju zadovoljstvo ispunjenjem zadanog cilja. Nogometni klub Radoboj zahvaljuje Ministarstvu turizma i sporta i Općini Radoboj što su prepoznali vrijednost i kvalitetu programa Dječje škole nogometa i na potpori koju pružaju u provedbi programa te članovima kluba, roditeljima i volonterima koji su pomagali u provedbi projekta kako kod edukativnog dijela programa tako i u radu sportskog dijela i ostalih aktivnosti kojima su pridonijeli uspješnoj realizaciji projektnih aktivnosti.

Dječja škola nogometa u organizaciji Nogometnog kluba Radoboj provodi se od 2016. godine. Godine 2022. program Škole dječjeg nogometa, prijavljen je na natječaj za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2022. godini objavljen na stranicama Ministarstva turizma i sporta. Program je  sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta uz odobrena sredstva za njegovu realizaciju koja su iznosila 131.251,59 kuna, Ministarstvo turizma i sporta u iznosu od 105.001,27 kuna i Općina Radoboj u iznosu od 26.250,32 kuna. Osim pružanja financijske potpore, Općina Radoboj kao vanjski suradnik u provođenju programa, Nogometnom klubu Radoboj besplatno ustupa na korištenje Sportsku dvoranu i nogometno igralište.

Provedba programa bila je usmjerena na provođenje aktivnosti sukladno uzrastima u sklopu treninga unutar same škole nogometa što podrazumijeva nastavne metode, metode obuke, metode trenažnih opterećenja, metode treninga, metode razvoja pojedinih psihosomatskih sposobnosti, metode demonstracije te živu riječ, a provođenje programa osiguralo se angažmanom kvalificiranog voditelja Ivana Šemničkog. Kvalificiranost se dokazuje posjedovanjem trenerske licence i UEFA licence što predstavlja temelj za adekvatnu edukaciju polaznika škole.

Osim rekreativnog aspekta provođenja programa, u program su uključene i edukativne radionice u organizaciji povremenog pomoćnog suradnika voditelja sportskog djela programa, Gordana Poslončeca, diplomiranog kineziologa i učitelja tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi Side Košutić u Radoboju, te uz pomoć samih trenera Nogometnog kluba Radoboj, diplomiranih kineziologa Maje Cesarec, Branimira Leška i Tomislava Leška.

Edukativni program uključuje predavanja kroz sferu prevencije nasilja u sportu i fair play igre gdje su se osim samih polaznika Dječje škole nogometa uključili i članovi drugih sportskih udruga s područja općine Radoboj, članovi NK Sveti Križ Začretje te djeca u dobi od četvrte do šeste godine iz Dječjeg vrtića Škrinjica. Cilj je edukativnih predavanja bio osvijestiti sudionike o huliganstvu i drugim oblicima neprihvatljivog ponašanja sa svrhom senzibiliziranja polaznika o vrijednostima i potrebni kulturnog i poštenog navijanja bez agresije uz fokus na osnovna pravila fair play igre, kulturu igre i sporta i moralna načela u sportu kroz vrijednosti poštenog natjecanja, poštovanja prema igračima, prijateljstvu, timskom duhu i jednakosti. Također, naglašene su i važnosti sporta kao sastavnog dijela kulture suvremenoga društva, a također i bitnog faktora u promociji svoje zemlje te učinci na raznovrsne djelatnosti, posebice turizam.

Programom su osigurana sredstva za nabavu opreme neophodne za rad nogometnog kluba te za samu promociju provedbe programa kako bi se ispunili ciljevi vidljivosti programa. Nabavljena oprema uključuje dresove, prepone, golove, mreže za golove potrebne za aktivnosti vezane za same nogometne aktivnosti no osim toga nabavljena je i oprema za poticanje ostalih psihomotornih i fizičkih aktivnosti za sve dobne skupine polaznika škole nogometa, što uključuje zvučne lopte, regulirajuće lukove, pilates lopte, tatami podloge, kikiriki lopte i psihomotorni padobran.

Promotivne aktivnosti koje su se odvijale u sklopu programa doprinijele su kako vidljivosti suradnje Nogometnog kluba Radoboj, Općine Radoboj i Ministarstva turizma i sporta, tako i vidljivosti same škole nogometa što je povećalo njenu popularnost i utjecalo na rast interesa među mladima za njihovo sudjelovanje u aktivnostima u sklopu programa. Rast zainteresiranosti vidljiv je iz povećanja broja registriranih igrača na 86 u pojedinim kategorijama Nogometnog kluba Radoboj čime možemo biti zadovoljni jer je ispunjen glavni cilj provedbe ovog programa.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook