Prethodni članak
Sljedeći članak

Sanacija nestabilnog pokosa kod mjesnog groblja Radoboj

Trenutno je u postupku izrada projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za izvođenje radova, a nakon toga slijedi provedba postupka javne nabave


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je početkom siječnja 2022. godine objavilo otvoreni Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za “Hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije”.

Ukupno raspoloživo 95,7 milijuna
S obzirom da je potres prouzročio veliku materijalnu i prirodnu štetu koja se očituje u narušenoj stabilnosti i degradaciji tla koja dovodi do erozije tla i stvaranja klizišta čime je dovedeno u pitanje sigurno korištenje okolnih građevina i infrastrukture te je potrebna obnova i sanacija narušenih prirodnih područja kako bi se izbjeglo daljnje urušavanje tla i građevina, svrha poziva bila je obnavljanje prirodnih područja pogođenih potresom od 28. i 29. prosinca 2020. godine kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla, a i moguća daljnja urušavanja te kako bi se zaštitili ljudi, građevine, infrastruktura i okoliš. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih financijskih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosio je 95.799.407,79 kuna koji je osiguran u Državnom proračunu, iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU).

Saniranje štete i i osiguranje stabilnosti tla
Općina Radoboj je na predmetni Poziv prijavila operaciju Sanacije nestabilnog pokosa na lokaciji kod mjesnog groblja Radoboj, sa ciljem i opisom operacije – saniranje šteta nastalih uslijed potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine na lokaciji mjesnog groblja Radoboj te osiguranje stabilnosti tla odnosno sprečavanje daljnje erozije tla te oštećenja okolne infrastrukture. Procijenjena vrijednost radova na sanaciji nestabilnog pokosa iznosi 2.000.000,00 kuna. Ovih dana Općina Radoboj potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije, kojim su joj odobrena sredstava za radove na sanaciju nestabilnog pokosa na lokaciji mjesnog groblja Radoboj. Kako bi se moglo pristupiti samoj sanaciji nestabilnog pokosa trenutno je u postupku izrada projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole za izvođenje predmetnih radova, a nakon toga slijedi provedba postupka javne nabave za izvođenje radova. - Ovaj projekt je još jedan u nizu projekata koji se sufinanciraju iz sredstava Europske unije na području Općine Radoboj, čime je još jedanput prepoznata kvaliteta projektnih prijedloga koje Općina Radoboj priprema u skladu s najvišim standardima – kažu u Općini Radoboj. 

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook