Prethodni članak
Sljedeći članak

Prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma s mališanima u „Radobojskom trnacu“

Uz pomoć odgojitelja Dječjeg vrtića Škrinjica Radoboj, djelatnika Općine Radoboj i djelatnika Javne ustanove Zagorje Zeleno mališani su saznali zašto su šume važne


Kako nam je proljeće zakoračilo na vrata, djeca iz Dječjeg vrtića Škrinjica, Radoboj posjetila su Radobojski trnac kako bi istražila promjene u prirodi koje se događaju s dolaskom proljeća. Na taj način obilježio se Svjetski dan zaštite šuma, a ujedno i prvi dan proljeća. Uz pomoć odgojitelja Dječjeg vrtića Škrinjica Radoboj, djelatnika Općine Radoboj i djelatnika Javne ustanove Zagorje Zeleno mališani su saznali zašto su šume važne i što možemo učiniti kako bismo ih zaštitili. Djecu su aktivno opažala promjene u prirodi, naučili ponešto o šumama, cvijeću, pticama, kukcima, biljkama i životinjama te o važnosti zaštite i unaprjeđenja čovjekovog okoliša.

Posebno su istražila solitarne pčele, specifične stanovnike Radobojskog trnaca, koji se razlikuju od pčela medarica. Ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju radilice ni maticu, nego sve rade same. Miroljubive su, ne ubadaju i ne proizvode med. Solitarne pčele surađuju s pčelama medaricama te se njihovim zajedničkim radom povećava broj zametnutih plodova u voćnjacima. Svjetski dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21. ožujka i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite.

Djeca Dječjeg vrtića Škrinjica, Radoboj s ciljem bogaćenja doživljaja, iskustava i znanja o biljnom i životinjskom svijetu, proučavala su dio biljnog i životinjskog svijeta te su pokušala saznati odgovore na pitanja: tko sve živi u šumi, kakve vrste šuma su tipične za naše krajeve, koje životinje u šumi žive, koji su dijelovi stabala i čemu služe, zašto su nam šume važne te što se u šumi ne smije raditi. Na taj način se doprinosi povećanju svijesti kod djece o očuvanju šuma i šumskih ekosustava, a ujedno mališani su svoj vrtićki dan proveli u prirodi. Djeca su se veselila sobicama pčela, voćkama u cvatu, cvrkutu ptica, mirisu cvijeća, prvim kukcima na stablima i u travi.

Tokom prošlogodišnje akcije “Zasadi stablo, ne budi panj“, u kojoj su sudjelovala i djeca iz Dječjeg vrtića “Škrinjica“, u Radobojskom trnacu zasađeno je četrnaest stabala lješnjaka. Posjet trnacu djeca su iskoristila da provjere kako napreduju lješnjaci, a ovom prilikom svaki od njih posvojio je jedan lješnjak, koji je dobio njihovo ime, te će ih u budućnosti posjećivati i pratiti njihov daljnji razvoj i napredovanje. 

 

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook