Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana završna konferencija projekta 'Kreativno online' u Radoboju

KREATIVNO ONLINE: 'Društveni i kulturni život uspjeli smo držati na nivou koji je iznad prosjeka u ovo pandemijsko vrijeme'


U Radoboju su danas na završnoj konferenciji predstavljeni rezultati jednogodišnjeg projekta "Kreativno online", čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo "Zagorec" Radoboj uz partnerstvo s Općinom Radoboj i Muzejom Radboa.Vrijednost projekta iznosi 347.715,13 kn i u 100% iznosu se financira iz Europskog socijalnog fonda, a projekt se provodio od 22.03.2021. do 22.03.2022. godine.

Predsjednik KUD – a Zagorec Robert Mikša istaknuo je da je projekt predstavljao jedinstveni i besplatan pristup kreativnim sadržajima, a uključivao je ciljane skupine, starije od 54 godine i mlade do 25 godina s područja Radoboja i okolice, čiji je interes likovna, dramska, glazbena i filmska umjetnost, kulturna bašina i niz drugih kreativnih radionica. - Unaprijedili smo i poboljšali socijalnu uključenost, umjetničke i kulturne aktivnosti u općini Radoboj koje su se odvijale u 22 – dnevnom programu odnosno u 22 satnom prgramu putem vizualnih platformi. Potaknuli smo i pružili mogućnost osobnog kreativnog razvoja, razvili edukativnu i kulturnu umjetničku komponentu i vještine naših mještana uz online povezivanje i druženje s drugim vršnjacima koji imaju slične interese, kako bi i dalje razvijali socijalnu interakciju u svrhu sprečavanja socijalne isključenosti. Aktivnosti su bile interesantne, eduativne, zanimljive i rezultirale su i daljnjim druženjima i razvojem drugih kreativnih sadržaja – rekao je Mikša. Svi radovi koji su nastali tijekom ovog jednogodišnjeg projekta objavljeni su i na internet stranici KUD – a www.kudzagorec.hr.

Koordinatorica aktivnosti vezanih za projekt, pročelnica Općine Radoboj Marija Pernjek, rekla je da su kulturno – umjetničke aktivnosti u Radoboju postale prepozntljiv dio djelatnosti Općine. - I dalje ćemo se truditi poboljšavati kvalitetu života starijih osoba, što se već uvelike čini unutar projketa Aktivni nakon 55, čiji je nositelj Općina Radoboj, a obogatili smo projektom i aktivnosti u kojima sudjeluju mladi i djeca. Od samog sudjelovanja na radionicama u projektu, pripadnicima ciljnih skupina omogućila se nabavka potrebnih materijala za rad na radionicama, a onima koji nisu imali tehničke mogućnosti sudjelovati na online radionicama to im je bilo omogućeno u prostorima prijavitelja i partnera – rekla je pročelnica.

Ivana Hazulin Pospiš, ispred Muzeja Radboa, istaknula je da je Muzej bio partner, voditelj projekta i voditelj radionica kulturne baštine. Za osobe starije od 54 godine bilo je planirano i realizirano 6 vrsta radionica – likovna, radionica glume, kulturne baštine, lutkarstva, kiparstva, radionica glume i radionice kazališne kritike. Za mlade do 25 godina organnizirano je i realizirano 10 radionica – likovne, kulturne radionicama, radionicekulturne baštine, ilustracije, lutkarstva, kiparstva, glume, pisanja, komponiranja i slušaonice klasične glazbe. Za njih je bila organizirana i radionica filmske kritike te online susreti sa 4 pisca za djecu i mlade. - U početnom dijelu projektnih aktivnosti izvršio se izbor svih voditelja radionica, izrađena je web stranica KUD - a putem koje su se svi zainteresirani prijavljivali za sudjelovanje na kreativnim sadržajima. Prijave su bile otvorene cijelo vrijeme, tijekom trajanja projektnih aktivnosti, a radionice su počele u rujnu i trajale sve do danas. Voditelji su tijekom perioda odradili pojedinačno po 22 dana odnosno 22 – satni program po radionici. Kada se sve zbroji, odrađeno je više od 224 dana participativnih kulturnih i umjetničkih aktivnosti za mlađe od 25 godina i 132 dana za starije od 54 godine. Ukupno je to preko 356 sati raznovrsnih aktivnosti. Sve su radionice bile uspješne i kreativne, a ta uspješnost vidljiva je putem objavljenih e-zbirki radova, e- kataloga te virtualnih izložbi radova – rekla je Ivana Hazulin Pospiš.

Zahvalila je i voditeljima radionica Ivani Bajcer, Tomislavu Hršaku, Igoru Tretinjaku, Dejanu Šoši, Đurđici Seleš i Deji Presečki, Moniki Hršak, Ivanu Kšeneku, Jeleni Pervan i Tratinčici Slaviček te napomenula da su bila angažirana i 4 pisca, Melita Rundek, Gordana Lukečić, Jadranko Bitenc i Ratko Bjelčić.

Načelnik Anđelko Topolovec istaknuo je da je Radoboj kroz različite projekte koji su se provodili u općini Radoboj zahvaljujući predobroj ekipi uspio održati kontinuitet društvenog života, prije svega kulturnog. - Taj društveni život uspjeli smo držati na nivou koji je iznad prosjeka u ovo pandemijsko vrijeme nego i u većim sredinama. Osim ekipi koja je osmislila, provela i realizirale sve te projekte, zahvaljujem svima koji su bili uključeni u realizaciju i pomagali. Radoboj bez obzira na pandemijsko vrijeme živi punim plućima. Sumještani su pokazali da im je bitno da žive u jednom kvalitetnom uređenom društvu i da im je to cjeloživotno učenje jedno od prioritetnih stvari. Kroz ovaj projekt mogli su biti dio različitih edukacija, i to mi čini posebno zadovoljstvo – rekao je načelnik.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook