Prethodni članak
Sljedeći članak

DANI ORHIDEJA: Na Strahinjčici zabilježene čak 32 vrste


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno u suradnji sa Općinom Radoboj i Hrvatskim planinarskim društvom Radoboj organizira manifestaciju „Dani orhideja“.

PROGRAM - subota, 11. svibnja 2024.
9:45 – 10:00 – okupljanje kod Centra za prirodu Zagorje (Radoboj 34a)
10:00 – 14:00 - obilazak Planinarsko-poučne staze Putovima orhideja uz stručno vodstvo
14:00 – ručak kod Planinarskog doma Radoboj

VAŽNO: Staza Putovima orhideja je srednje zahtjevna planinarska staza za koju je potrebna planinarska oprema (gojzerice, štapovi, više od jedne litre vode). Obilazak traje oko 4 sata hoda po brdovitom terenu.
Kako bi smanjili količinu otpada, molimo Vas da uzmete svoje čaše i pribor za jelo.
Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na mail: [email protected] ili telefon: 049/315 060.
Veselimo se vašem dolasku!

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno u suradnji sa Općinom Radoboj i Hrvatskim planinarskim društvom Radoboj organizira 11. manifestaciju „Dani orhideja“.
Orhideje su samo mali dio biološke raznolikosti čija su staništa, travnjaci i šume, direktno ovisna o ljudskom djelovanju. Poljoprivreda je primjer kako ljudske aktivnosti imaju značajan utjecaj na ekosustave i njihovo očuvanje. Iako su jedna od najbrojnijih porodica biljka, na prirodnome staništu veoma su rijetke. Kako bi se orhideja mogla razviti, potrebna je simbioza (suživot) sa gljivama u tlu. Sjemenke orhideja najmanje su i najlakše od svih sjemenka u biljnome svijetu. Na području Strahinjčice zabilježeno je čak 32 vrste orhideja.

Manifestacija „Dani orhideja“ organizira se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Program se sastoji od obilaska planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“ na kojoj se u mjesecu svibnju može vidjeti preko 15 vrsta orhideja.

Sve orhideje strogo su zaštićene i zabranjeno ih je brati, uništavati ili iskopavati. Ugrožene su zbog zapuštanja i neodržavanja travnjaka koji se pretvaraju u šikare, zbog uništavanja staništa i branja.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook