Prethodni članak
Sljedeći članak

HIŽA ZAGORSKIH ŠTRUKLJI: Tradicionalne i lokalne namirnice nov i moderan način

Ljubitelji gastronomije uživali su u cooking showu u Radoboju


Kako izgleda kada se tradicionalne i lokalne namirnice pripreme na nov i moderan način, mogli su saznati danas posjetitelji i ljubitelji gastronomije Hiže zagorskih štruklji u Radoboju.

Tamo se, naime, održava cooking show u organizaciji Općine Radoboj i Kulinarskog Instituta Kul IN iz Siska, a demonstraciju pripreme, naravno, prati i degustacija.


-S obzirom da je krenulo lijepo vrijeme, želja nam je da što više promoviramo našu Hižu zagorskih štruklja, a time i predivna jela našeg Zagorja. Uz štruklje, to su iskuljučivo zagorska autohtona jela pripremljena na moderniji način, što današnje vrijeme i zahtjeva. Zahvaljujem Kul IN – u, koji nam je podrška u tome, došli su napraviti prvu prezentaciju sa svojim kuharima. Nadam se da je to tek početak suradnje i početak promocije Hiže zagorskih štruklji i same Općine Radoboj – zadovoljan je bio načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.

Ivana Fried, direktorica Kulinarskog instituta Kul IN, prve privatne međunarodne kulinarske škole u Hrvatskoj u kojoj se školuju polaznici iz cijelog svijeta, ispričala je kako je došlo do suradnje.

– Na jednoj smo se konferenciji upoznale Jasna Vukas i ja i rodila se ideja da napravimo jedan event i u Zagorju. Često dolazimo u Zagorje, u srednje škole kuharske s kojima surađujemo. Ideja je bila da danas predstavimo modernu zagorsku kuhinju. Bit je da je gastronomija vrlo važan dio turisičke ponude, a Zagorje je svakako dio Hrvatske koji vrijedi posjetiti i koji se sve više razvija, ima sve bolje restorane i važno je ulagati u razvoj gastronomije. Ona mora biti poštivati lokalne namirnice, to je čini održivom, to je glavna poruka struke – rekla je Fried.

Jasna Vukas, predsjednica asocijacije Snaga šume pohvalila je krajolik Radoboja, magičnu Strahinjčicu i otvorenost Općine Radoboj da sudjeluje u projektu Šumske kupke, kao i ovom kulinarskom događaju. - Povijesna priča Radoboja čini s gastronomijom jedan zaokružen divan projekt i to njegujemo i dalje. Cilj da zaokružujemo veliki novi projekt koji objedinjuje zdravlje, šumu, prirodu, zdravstveni turizam, kulturu i gastronomiju – ispričala je Vukas.

A predavač kulinarstva na Institutu Kul IN, Branimir Krtalić, koji je i održao prezentaciju, otkrio je što se sve priprema.

- Probali smo od lokalnih tradicionalnih namirnica i sastojaka napraviti par jela, kako bi npr. jedan meni u ovom objektu jednom mogao funkcionirati. Krećemo s s varivom od ječma i korjenastog proljeća i gljiva, slijedi prilog, ječam, konfitirana purica s ukiseljenim korjenastim povrćem i jabukom i nakon toga trgana purica s mlincima. Uz to, umak od reduciranog temeljca od purećih i pačjih kostiju, za desert crumble od jagoda u koji smo ukombinirali heljdu kao lokalnu namirnicu, a štruklje ipak pripremaju lokalne gospođe, u to se nećemo petljati – našalio je Krtalić, dodavši da je cilj tradicionalnu hranu prezentirati na nov način.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook