Prethodni članak
Sljedeći članak

Nastavljaju se radovi na obnovi kuće Janka Leskovara u Valentinovu

Rekonstrukcija vanjske ovojnice na dograđenom dijelu kuće izvest će se do kraja studenoga ove godine


Nakon konstrukcijske obnove rodne kuće Janka Leskovara u Valentinovu koja se provodila u 2022. godini uz financiranje sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,15 milijuna kuna, nastavljaju se radovi na uređenju ovog važnog kulturnog objekta u vlasništvu Grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije.

Naime, projektom konstrukcijske obnove nisu bili predviđeni radovi rekonstrukcije vanjske ovojnice na dograđenom dijelu kuću, tako da će se ti radovi izvesti do kraja studenoga ove godine. Vrijednost radova je 81.250,00 kn, a projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija.
Dodajmo da je sredinom ove godine izrađen „Preliminarni muzeološki program za Rodnu kuću Janka Leskovara“, u vrijednosti 81.250,00 kuna, koji uključuje muzeološko idejno rješenje stalne izložbe. „Izrada programa financirana je iz gradskog proračuna te možemo reći kako je time započeo drugi korak prema revitalizaciji objekta“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Pregrade Marija Marjanović te dodala kako je Grad Pregrada na Javni poziv Ministarstva kulture i medija za prijavu javnih potreba u kulturi za 2023. godinu prijavu izradu projektne dokumentacije oblikovanja stalnog muzejskog postava kuće Janka Leskovara u vrijednosti 518.750,00 kn.

Radi se o izradi cjelovitog muzeološkog programa, krovnog dokumenta koji objedinjuje sastavne elemente idejnog rješenja i donosi detaljnu interpretacijsku, sadržajno-tematsku i oblikovnu razradu svih izložbenih elemenata. U dokumentu se razrađuje sinopsis i sve tematske cjeline kojima se prenose poruke izložbe, donosi se konačna razrada tipova izložbenih elemenata koji prenose određene razine poruka te daju upute za izbor predmeta, vizualnih i tekstualnih sadržaja stalne muzejske izložbe. Sastavni dio ovog programa je plan razvoja sadržaja, koji detaljno donosi upute za razvoj sadržaja svih izložaka stalnog postava. Cilj ovog plana je imati detaljne parametre za produkciju svih tekstualnih i vizualnih sadržaja stalne izložbe koji čine srž interpretacije i prezentacije novog stalnog muzejskog postava te služe kao podloga za izradu likovnog postava stalne izložbe (izrada scenografije te oblikovanje multimedijskih rješenja).

Istovremeno je u tijeku i izrada glavnog projekta cjelokupne obnove rodne kuće Janka Leskovara, koji se planira završiti krajem studenog 2022. godine te će predstavljati podlogu za daljnju prijavu projekta cjelokupne obnove na raspisane nacionalne i europske natječaje.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook