Prethodni članak
Sljedeći članak

'U današnje vrijeme brzi internet znači neopisivo mnogo za razvoj gospodarstva, ali i svim kućanstvima'

Hrvatski Telekom potpisao je 13 Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, među njima i su i Grad Krapina te općine Đurmanec, Petrovsko, Jesenje i Radoboj


Hrvatski Telekom potpisao je 13 Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, čime se obvezao da će u naredne tri godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za 135.000 novih korisnika na područjima gradova i općina diljem Hrvatske. S područja Krapinsko – zagorske županije to su Grad Krapina te općine Đurmanec, Petrovsko, Jesenje i Radoboj.

Povećanje brzine interneta

Riječ je o Sporazumu koji je sastavni dio Javnog poziva za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, ukupno vrijednog 1,1 milijardi kuna, kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine. Na Javnom pozivu Hrvatski Telekom osvojio je 13 od predanih 16 ponuda, čime se za dovođenje mreže nove generacije u dijelove Hrvatske, na kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji, do kraja 2023. godine obvezao investirati 328 milijuna kuna vlastitih sredstava. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova na projektima koje razvija Hrvatski Telekom, zajedno s javnom komponentom, penje se na 651 milijuna kuna. – U sklopu ovog projekta ćemo mrežu nove generacije dovesti u dijelove zemlje u kojima nije postojala i na taj način ćemo svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da koristeći najmodernije tehnologije današnjice stvaraju bolju budućnost – istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa su značajni, istaknuto je. Prema analizi Ekonomskog instituta Zagreb, povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja prosječno 10 novih kompanija i otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364.000 kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda. S time se slaže i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je uz načelnika Đurmanca Damira Beloševića, koji je nositelj projekta, prisustvovao potpisivanju ugovora.

Jedini iz KZŽ

– Ono što je vrlo značajno, jest da smo na ovaj način osigurali dostupnost brzog interneta na našem području do 2023. godine, a da to nas kao jedinice lokalne samouprave neće koštati ništa. Prema projektu, na našem bi se području trebalo prikopčati 10.699 korisnika, što ukupno košta 59,5 milijuna kuna, od čega će HT financirati 22,25 milijuna kuna, dok će se ostatak od 26,88 milijuna kuna potraživati kao sredstva državne potpore iz EU fondova. Ponosni smo što smo prošli na natječaju kao jedan od 18 projekata iz čitave RH i kao jedini iz Krapinsko – zagorske županije. U današnje vrijeme brzi internet znači neopisivo mnogo za razvoj gospodarstva, ali i svim kućanstvima, jer nove tehnologije su sve zastupljenije. Time će svi naši građani dobiti mnogo – istaknuo je Gregurović.

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook