Prethodni članak
Sljedeći članak

Svježe spremljen i kuhani topli obrok svakog dana stiže u 17 domaćinstava

Dostava obroka je oblik pružanja socijalnih usluga, a postupak na priznavanje tog prava, prema određenim kriterijima, provodi Centar za socijalnu skrb, dok je GDCK Krapina pružatelj usluge

  • Marija Vučilovski s gerontodomaćicom Kristinom Šenator

    Marija Vučilovski s gerontodomaćicom Kristinom Šenator


- Udovica sam već 40 godina, bolesna sam, pijem 13 lijekova dnevno i jednostavno nisam u stanju sama si kuhati. Ovaj topli obrok, kojeg mi dostave svakog dana u tjednu, jako mi puno znači – zadovoljna je 84 – godišnja Marija Vučilovski iz Slatine Svedruške novom uslugom koju je par mjeseci počelo provoditi Gradsko društvo Crvenog križa Krapina.

17 korisnika

Kako saznajemo od Ksenije Jurinjak iz GDCK Krapina, ta se usluga provodi za 17 korisnika s područja djelovanja društva. – Dostava obroka je oblik pružanja socijalnih usluga, a postupak na priznavanje tog prava, prema određenim kriterijima, provodi Centar za socijalnu skrb, dok je GDCK pružatelj usluge. Dostava obroka financira se ispostavom računa Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prema propisanim cijenama iz Zakona. Obroci se pripremaju u ugostiteljstvu 'Preša' u Krapini, a korisnici su iznimno zadovoljni, jer svakoga dana imaju friško pripremljeni, kuhani domaći obrok – ističe Ksenija Jurinjak.

Kao vlastita kći

Da je dostava obroka, kao i posjeta gerontodomaćica korisnicima, većinom samcima i starijim osobama, od ogromne važnosti, potvrdila nam je Marija Vučilovski, hvaleći svoju gerontodomaćicu, Kristinu Šenator. – Dobra je i brižna, dolazi kod mene svakog radnog dana već tri godine i to mi puno znači, da toga nema, više ne bih ni živa bila. Sve mi pomogne, napravi, razgovara sa mnom, ona mi je sada već kao moja kći i moja najveća sigurnost – ispričala nam je Marija. Gerontodomaćica Mariji dostavlja namirnice, lijekove, vozi je kod doktora, pomaže joj kod kupanja, čisti kuću, pere i glača rublje, zalijeva cvijeće… A koliko je Marija zadovoljna uslugom, toliko je i Kristina onim što radi. – Ne bih taj posao mijenjala ni za koji drugi. Lijepo je znati da nekome pomažeš, da radiš nešto korisno. S korisnicima se zbližiš, 'zavuku ti se pod kožu' – napominje Kristina Jurinjak.

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook