Prethodni članak
Sljedeći članak

PETA poziva premijera i ministricu poljoprivrede da u Hrvatskoj zakonom zabrane držanje pasa na lancu

Vezani na lancu, sami i izloženi teškim vremenskim uvjetima i prirodnim nepogodama kao što su potresi, bez mogućnosti da pobjegnu ili potraže zaklon - to je nepojmljiva okrutnost, ukazuje PETA


Jedna od najvećih međunarodnih organizacija za prava životinja, PETA, poslala je pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, u kojemu ih poziva da u Hrvatskoj zakonski zabrane držanje pasa na lancu, piše Index.hr.

Zabranu držanja pasa na lancu u Hrvatskoj predložila je hrvatska udruga za zaštitu životinja Prijatelji životinja sa Skloništem Prijatelji Čakovec i Udrugom Pobjede. Njihovu inicijativu podržala je pak u pismu organizacija PETA , a o toj potpori priopćenjem je u srijedu izvijestila udruga Prijatelji životinja. Navedeno je da su u pismu PETA i europske podružnice, uključujući one u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Ujedinjenome Kraljevstvu, istaknule strašnu fizičku i psihičku patnju koju trpe vezani psi.

Zabranjeno u mnogim europskim državama

Zato ta međunarodna organizacija poziva hrvatske dužnosnike da poduzmu mjere i podrže zabranu vezanja pasa lancem, što je zabranjeno u mnogim europskim državama, kao što su Austrija, Njemačka, Mađarska i Malta, ali i u nekoliko saveznih država SAD-a.

Prijatelji životinja podsjećaju na to da je patnja pasa izoliranih vezanjem na lanac izašla pred oči javnosti u prosincu 2020., kada su volonteri, koji su pomagali nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, "otkrili više slučajeva pasa vezanih lancem, napuštenih i ostavljenih da umru među ruševinama".

Koordinatorica PETA-e Njemačka za istočnu Europu Petya Petrova istaknula je da su psi društvene životinje i izrazito pate kada su izolirani i kada im je uskraćeno ispunjavanje nasušne potrebe za druženjem i interakcijom.

"Vezani na lancu, sami i izloženi teškim vremenskim uvjetima i prirodnim nepogodama kao što su potresi, bez mogućnosti da pobjegnu ili potraže zaklon - to je nepojmljiva okrutnost, kojoj se mora stati na kraj bez odgađanja. Nezamislivo je da netko tako stravično postupa s tim izrazito društvenim bićima, koja s pravom nazivamo čovjekovim najboljim prijateljem", poručila je Petrova.

Bol, patnja i muka

Istaknula je da, po informacijama lokalnih aktivista za zaštitu životinja, u Hrvatskoj često nalaze pse s ogrlicama ili lancima bolno uraslima u vrat, što kod životinja uzrokuje neprekidnu patnju i teške bolove.

Uz napomenu da Europska konvencija o zaštiti kućnih ljubimaca, koju je potpisalo 25 europskih država, potiče vlade da pokažu da su posvećene osiguravanju uvjeta u kojima nijedna životinja neće trpjeti bol, patnju ili muku, organizacija PETA ocijenila je da je neodgodiva zabrana vezanja lancem važan i nužan korak u postizanju toga cilja.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook