Prethodni članak
Sljedeći članak

HGSS dobio pojačanje: Pametni Zorro može tragati za nestalima kao 25 ljudi zajedno


Zorro, dođi i sjedni, zapovjedi su koje je belgijski ovčar star dva i pol mjeseca već usvojio od svog vodiča Krune Stipetića, spašavatelja HGSS-a Stanice Ogulin i K-9 instruktora za potražne pse.

Nova njuška Stanice, kod Krune se nalazi tek tri tjedna no obojica su se odmah "bacili" na posao i započeli sa školovanjem za potražnog psa. Pred njima je dvogodišnji put obuke. Svakodnevno će trenirati po nekoliko sati po zahtjevnim vremenskim uvjetima i na različitim terenima. U uspjeh ne sumnjamo jer je Kruno istrenirao i psa Dracoa, jednog od najuspješnijih potražnih pasa koji sa Krunom već godinama neumorno traga za nestalim osobama u potražnim akcijama diljem zemlje. Kruno je već 30 godina pripadnik HGSS-a, a iako je i ranije imao pse, Draco mu je prvi pas licenciran za potrage. Taj put sada će nastaviti i sa Zorrom koji je nabavljen iz vrijedne donacije ogulinske tvrtke Bjelin, pišu 24sata.


- Psi su moj život. Iskrenija bića i prijatelja nisam doživio. Moja je volja i želja bila da se nabavi još jedan pas kako bi ga istrenirao za potražnog psa. Zorroa sam nabavio iz uzgajivačnice u Metkoviću, a ime je dobio u krugu moje obitelji, po izgledu, tamnoj njušci i karakteru jer je neustrašiv. Birao sam ga među deset štenaca iz legla. U dvosatnom testu kod njega sam uočio jako dobar karakter. Ne boji se prići, nema straha, uporan je i ima istaknuti plijenski nagon - govori nam Kruno dodajući da su se prvi tjedan privikavali jedno na drugo, te prošli prilagodbe na potrebe mladog šteneta, no najvažnije je da je Zorroa odlično prihvatio i Draco.

Sa štenetom će prvih nekoliko mjeseci raditi na socijalizaciji sa ljudima i ostalim životinjama te ga priviknuti na različite terene.

- Mora se priviknuti na vodu, na različite podloge terena, tako da može ići po kamenu, po limu...da ga ništa ne ometa jer HGGS puno radi u ruševinama i na njima vježbamo. One su jako zahtjevne i ako psi nisu priviknuti na različite podloge neće niti raditi u ruševinama. Tu ima metala, betonskih blokova. Kada dođe vrijeme započet ćemo s vježbama traženja. Za to mora imati plijenski nagon da bi volio igračku koja je primjerena za njegovu dob, a kada zavoli igračku nju koristimo za traženje i poslije za traženje ljudi. Naprimjer, markirant uzme igračku i sakrije se, a pas traži čovjeka zbog igračke. Ustvari samo traženje je njemu igra - objašnjava nam Kruno kako trenira pse za potrage dodajući da nakon dvogodišnje obuke i uvježbanosti Zorro mora položiti zahtjevnu licencu gorske službe da bi mogao pristupiti potrazi.

Trenirat će ga za potrage živih i smrtno stradalih osoba u šumi, u ruševinama, u lavini i na vodi, a planiraju ići i na polaganje međunarodne licence kako bi mogli sudjelovati i na međunarodnim akcijama potrage. Nakon školovanja Zorro će prvo morati položiti ispit poslušnost i test agresivnosti da bi mogao pristupiti licenci traženja.

Naime, svaki tim dobije tri sata kako bi pretražio 20 hektara terena šumskog predjela podijeljenog na tri sektora. U jednom od njih nalazi se živ čovjek, u drugome "mrtav", a treći je prazan. Sve mora uspješno detektirati. Inače su potražni psi u HGSS-u nezamjenjiv resurs na terenu te uvelike pomažu prilikom akcija traganja i spašavanja jer jedan potražni pas može zamijeniti i do 25 ljudi. Kruno je sa Dracom dosada imao veliki broj uspješnih potraga, a Kruno napominje da su prilikom potrage pas i on tek mali segment organizirane potrage HGSS-a iza koje stoji tehnička oprema, voditelj potrage, dobra organizacija i saznanja o nestaloj osobi.

- Nije to samo naša zasluga već kompletnog HGSS-a. Bitno je da se psa dovede na područje gdje se nalazi tražena osoba jer ako je na tom području nema, pas je neće niti naći. Bitno je da voditelji potrage odrede područje koje ćemo pretraživati i tako dolazi do rezultata. Između ostalog mi imamo imam puno potraga zato imamo i puno uspjeha - zaključuje Kruno, prenose 24sata.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook