Prethodni članak
Sljedeći članak

Krivulja starenja kod pasa i mačaka


Prema pravilu od sedam godina, trogodišnji pas bi imao 21 ljudsku godinu. Međutim, budući da se krivulja starenja kod pasa razlikuje od krivulje starenja kod ljudi, ovo pravilo o pretvaranju psećih godina u ljudske godine ipak se na kraju ispostavilo pogrešnim.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, San Diego stoga su ponovno razmotrili to pitanje i objavili svoje rezultate u časopisu Cell Systems 2020. godine.
Znanstvenici su razvili novu formulu kako bi proces starenja pasa preciznije prilagodili ljudskoj dobi. Tim je u tu svrhu analizirao genetski materijal 104 labrador retrivera s rasponom starosti od 16 godina, tako što su proučavali takozvane metilacije DNK-a.
Budući da uzorak tih metilacija kontrolira aktivnost gena, uzorak se s godinama mijenja. Tako istraživači mogu utvrditi trenutačnu biološku dob psa i čovjeka.


Rezultati ukazuju na to da je krivulja starenja kod pasa drugačija nego kod ljudi. Zbog toga mladi psi stare znatno brže od ljudi. No s vremenom se proces starenja usporava.
Nova formula istraživača stoga glasi: ljudske godine = 16 x ln (godine psa) + 31. Pritom su pomnožili prirodni logaritam psećih godina sa 16 i zatim zbrojili 31.
Takva nova formula za preračunavanje psećih u ljudske godine daje bolje rezultate od pravila od sedam godina, ali još uvijek nije u potpunosti razvijena. Prema istraživačima potrebna su daljnja istraživanja.
Biološku dob vašeg psa nije lako odrediti jer ovisi o različitim čimbenicima. Osim pasmine psa, važna je, primjerice, i fizička kondicija. Pas s normalnom prehranom u prosjeku živi duže od psa koji ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Osim toga smatra se da društveno okruženje psa utječe na njegov proces starenja. Primjerice, čini se da psi iz urbanih područja žive kraće od pasa koji odrastaju na selu. Mješanci obično imaju prednost nad čistokrvnim psima u pogledu procesa starenja.


Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom?  Koju će dob mačka doživjeti?

Očekivana životna dob mačaka ovisi o mnogo čimbenika. Npr. životni prostor, njega ili bolesti znatno utječu na očekivanu životnu dob. Pravilno hranjenje i redoviti posjeti veterinaru temelj su dugog i sretnog života mačke. Osim toga, sigurna okolina i redovita razonoda (npr. agility za mačke) pridonose dobroj formi mačke.

Prosječna mačja dob koju dožive brojne ljubimice jest 10 do 15 godina, ali mačke koje žive vani obično žive kraće. Zašto? Zbog njihovog načina života one su sklonije ozljedama kao i bolestima.

Izvor: www.kucni-ljubimci.com


Starijim ih smatramo u dobi od 10 godina. U toj dobi vidljive su prve promjene na krznu. Osim toga, starije su mačke općenito mirnije i više spavaju. Također, imaju i posebne zahtjeve.

U usporedbi, ljudske i mačje godine nisu linearne. U prve dvije godine mačka se razvija vrlo brzo. U drugoj je godini života kao čovjek od 24 godine. Od tog se perioda mačka nalazi u odrasloj dobi i starosna krivulja postaje linearna. Tada svaka mačja godina odgovara četiri do pet ljudskih godina. Dakle, životna dob mačke od 10 godina može se izjednačiti s ljudskom dobi od 56 godina.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook