Prethodni članak
Sljedeći članak

Razumijevanje jezika pasa na nivou dvogodišnjeg djeteta


Iako ne mogu pričati, psi razumiju mnogo toga što im ljudi govore. Čak razumiju neke riječi i fraze za koje ste apsolutno uvjereni da nemaju pojma šta znače.

Samo djelić sekunde prije nego što izgovorimo riječi poput “šetnja” ili “nagrada”, psi mogu predvidjeti i reagirati na ono što želimo reći. Mogu čak prepoznati i ton našeg glasa.
Iako rječnik pasa nije ni približno tako veliki kao naš, nova istraživanja pokazuju da prosječan pas može reagirati na 89 riječi ili fraza. Skoro polovica ovih riječi su naredbe, poput “sjedi” ili “stani”, ali razumiju i neke druge riječi, kao što je “čekaj” i “nagrada”.

Utvrđeno je da dresirani psi zapravo odgovaraju na više od 200 specifičnih riječi, što je otprilike jednako rječniku dvogodišnjeg djeteta.
Iako pas ne govori ove riječi kao što to radi dijete, izgleda da reagira na određene riječi na specifičan i dosljedan način, što sugerira da ima određeni nivo razumijevanja jezika.Dok se čini da rasa i trenažni status psa (naprimjer, policijski pas) utječu na obujam rječnika psa, starost i osobine vlasnika ne utječu prema najnovijem istraživanju.
Istraživanja u prošlosti su pokazala da psi mogu naučiti reagirati na nevjerojatan broj ljudskih riječi ako se podvrgnu intenzivnoj obuci.
Godine 2004. istraživači su izvijestili o psu pasmine Border Collie po imenu Riko, koji je naučio izvlačiti preko 200 predmeta, uključujući plišane igračke i lopte, samo čuvši njihova imena.
Neki posebno pametni psi mogu čak naučiti nove riječi nakon što ih čuju samo nekoliko puta.

Još članaka iz "Ljubimci"

Facebook