Prethodni članak
Sljedeći članak

Zašto je dobro svaki dan zapaliti lovorov list u kući? Mnoge domaćice to znaju


Lovorov list je poznati začin kojeg gotovo svi koristimo u kuhinji, ali isto tako riječ je o biljci koja se smatra prirodnim antiseptikom te ima i određena protuupalna svojstva.

No, nije rijetkost da se u kuhinji ili kojoj drugoj prostoriji u nekoj kući li stanu može vidjeti kako u nekoj posudi tinja suho lovorovo lišće.

Naime, i sušeno lovorovo lišće sadrži eterična ulja čije je djelovanje slično eukaliptusu.

Njegovo ispravanje pomaže lakšem disanju, a isto tako miris lovora može apsorbirati nepoželjne mirise u prostoriji. S druge strane, lovor ne samo da osvježava zrak, već djeluje i umirujuće.

Unatoč velikoj ponudi industrijskih osvježivača prostora, mnogi radije koriste lovor kao prirodni dezodorans u zatvorenom prostoru.

Isto tako, eterično ulje lovora mnogi koriste i kao insekticid, a navodno je posebno uspješan u borbi protiv grinja.

Isto tako, pare koje nastaju prilikom tinjanja zapaljenog lišća lovora, mnogi smatraju odličnom preventivom protiv respiratornih bolesti i virsnih infekcija dišnih puteva.

U svakom slučaju, možete provjeriti i pokušati sami: Nlistova listova lovora se zapali i ostavi da tinja u keramičkoj ili metalnoj posudi, a postupak možete provoditi svaki dan ili barem par puta tjedno.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook