Prethodni članak
Sljedeći članak

SVJETSKI DAN PČELA: Pravo čudo iz prirode

20. svibnja obilježava se Svjetski dan pčela, kako bi bi se podigla svijest o tome koliko pčele doprinose rastu biljaka i raznih drugih usjeva


20. svibnja obilježava se Svjetski dan pčela, kako bi bi se podigla svijest o tome koliko pčele doprinose rastu biljaka i raznih drugih usjeva. Također, na današnji dan se obilježava i godišnjica rođenja Slovenca Antona Janše, utemeljitelja pčelarstva. Iako je bio školovani slikar, radio je kao učitelj apikulture na bečkom dvoru, a ljubav prema pčelama naslijedio je od oca.

Pčele su poznate kao neumorne radilice i, zajedno s drugim oprašivačima, čine neizostavnu kariku u prirodi. Neophodne su za održivu poljoprivredu, prehrambenu sigurnost i biotičku raznovrsnost. Na našem planetu živi oko 20.000 različitih vrsta pčela, od kojih je najpoznatija medonosna pčela. One su od iznimnog značenja za očuvanje prirodne ravnoteže koju održavaju oprašivanjem biljaka. Osiguravaju križanje nesrodnih biljaka u ekosustavu i brinu za reprodukciju i biotičku raznovrsnost brojnih vrsta uzgojenih i divljih biljaka. Oprašivači su također dobar bioindikator prilika u određenom okolišu. Promatranjem njihovog razvoja i zdravstvenog stanja možemo utvrditi događa li se nešto u okolišu te je li potrebno poduzeti određene mjere. U zadnje vrijeme pčele su sve ugroženija vrsta. Poticanjem održive poljoprivrede i pčelarstva, stručnom edukacijom pčelara, prilagođavanjem pristupa i tehnologije pčelarstvu te sadnjom mednih biljaka koje su otpornije na promjenjivu klimu, doprinosimo ublaženju i prilagođavanju pčelarstva klimatskim promjenama.

"Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života", poznata je izjava Alberta Einsteina koju smo svi sigurno barem jednom čuli, a ako ne promijenimo nešto u vezi njihove dobrobiti, mogli bismo na teži način saznati je li ona istinita. Osim što su korisne, pčele su vrlo zanimljivi kukci. Jeste li znali da:

• Medonosne pčele (Apis mellifera) imaju 170 receptora mirisa koji im omogućuju rodbinsko prepoznavanje, društvenu komunikaciju unutar košnice i pronalaženje hrane. Njihov njuh je toliko precizan da one mogu razlikovati stotine različitih biljnih sorti.

• Pčela zamahne oko 11.400 puta u minuti, zbog čega i čujemo zvuk zujanja.

• Prosječna pčela proizvede oko jednu i pol žličicu meda u svom životu, a tokom jednog leta posjeti 50-100 cvjetova.

• Svaka pčela u koloniji ima jedinstven miris, kako bi je članovi mogli prepoznati.

• Pčele radilice su zapravo spolno nerazvijene ženke.

• Mozak pčele je ovalnog oblika i velik je kao sjeme sezama, ali to ne znači da one nemaju izvanrednu sposobnost učenja i pamćenja, te da nisu sposobne napraviti kompleksne proračune vezane za svoje letove.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook

Predmet na kolniku na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova SV. NEDJELJA i JANKOMIR u smjeru Lipovca. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za pojačan oprez.  Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilazni...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program