Prethodni članak
Sljedeći članak

Stručnjaci otkrili što se događa s tijelom ako se često samozadovoljavate


Mnogi stručnjaci preporučuju odraslim ljudima da masturbiraju zbog čitavog niza razloga: upoznavanje vlastitog tijela, orgazam i užitak je moguće postići bez partnera, a pomaže kod smanjivanja stresa i općenito jačanja imunološkog zdravlja. Naravno, sasvim je u redu i ako ljudi nemaju potrebu za masturbacijom, piše Žena.hr.

Masturbacija je tijekom godina stekla lošu reputaciju, ljude su uvjeravali da će im rasti dlake, da će se razviti ludilo i sljepilo. No, ništa od ovoga nije istina, ali ne začuđuje nas da postoji manje informacija kada govorimo o ženama i samozadovoljavanju. To je često i dalje tabu tema. Stoga ako se pitaš što se događa u tijelu kada masturbiraš ili zašto te boli vagina nakon masturbiranja, onda je ovo pravi vodič za tebe.

Prema ginekologinji Christine Greves samozadovoljavanje utječe na žensko tijelo. Uzbuđenje u slučaju masturbacije ne razlikuje se bitno od uzbuđenja u seksu s partnerima; tijelo reagira na isti način. Najočitija reakcija na uzbuđenje je vlažna vagina, ali reakcije se zapravo pojavljuju od glave do nožnih prstiju, prenosi Žena.hr.

Uzbuđenje tijekom samozadovoljavanja uzrokovat će sve, od ubrzanog pulsa do preslagivanja vrata maternice unutar tijela, što je korisno kod korištenja seksualnih igračaka. Mozak će doživjeti ugodne impulse, bol se ublažava i nastaje osjećaj sreće. U slučaju orgazma u tijelu će se proizvesti oksitocin, endorfine, serotonin i dopamin, a dr. Greves kaže da su oni ključni za užitak.

Znanstvenici su počeli shvaćati da su obrasci uzbuđenja (barem u ženskom mozgu) razlikuju kada se radi masturbaciji ili odnosu s partnerom. Čini se da je puno toga povezano s maštom. Bavili su se ovom temom i pokazalo se da tijekom masturbacije dolazi do "uključivanja" dijela mozga koji je povezan s kreativnim razmišljanjem. U odnosu na seks s partnerom kada se neki dijelovi mozga isključili, posebno onaj vezan za samokontrolu. U slučaju samozadovoljavanja mozak se puno više napreže kako bi se došao do cilja i užitka, piše Žena.hr

Studija objavljena 2017. u časopisu Journal of Sexual Medicine otkrila je da orgazmi izazvani masturbacijom stimuliraju različite dijelove mozga uključujući senzorna područja, dio odgovoran za osjećaj nagrade i pamćenje.

Masturbacija može pomoći da se žena bolje osjeća, a možda si čula da kemijski koktel koji se stvaraju zbog orgazma mogu pomoći kod menstrualnih grčeva. Pokazalo se da masturbacija pozitivno djeluje na tijelo, tijekom tog procesa žena postaje manje osjetljiva na bol. Tijekom orgazma tijelo proizvodi serotonin koji pomaže u ublažavanju bolova.

Tijekom uzbuđenja klitoris se bitno uvećava. Do proširenja dolazi jer u njega dotječe više krvi, a to je također razlog zašto postaje toliko osjetljiv tijekom seksa ili masturbacije. No, zbog te izrazite aktivnosti nakon masturbiranja može doći do bolova u tom dijelu tijela.

Znanstvenici su također došli do zaključka da masturbacija smanjuje mogućnost vaginalnih i mokraćnih infekcija. Tijekom samozadovoljavanja dolazi do kontrakcijama, a sve će to pomoći da se tijelo očisti od štetnih stvari koje mogu uzrokovati infekcije. Grlić maternice tako se čisti i tijekom menstruacije, a ne samo tijekom masturbacije ili seksa.

Tonus mišića dna zdjelice je vrlo važan za svaku ženu, snažni mišići dna zdjelice pomoći će da s vremenom ne razvije inkontinencija. Utvrdilo se da su kontrakcije mišića uključene u seks i orgazam, bez obzira radi li se o masturbaciji ili seksom s partnerom, izvrstan način kako bi ih održali u dobroj formi, piše Žena hr.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook