Prethodni članak
Sljedeći članak

Stručnjaci kažu da je odricanje od seksa u korizmi loše za zdravlje. Čega ste se vi odrekli?


Počela je korizma, razdoblje pripreme za najveći katolički blagdan, Uskrs, koje traje 40 dana i u kojemu dio vjernika posti ili se odriče nečega. I dok se većina ljudi odlučuje odreći nečeg nezdravog, poput slatkiša ili brze hrane, neki pokušavaju odreći se loših navika.

Ako razmišljate o odustajanju od seksa do kraja sljedećeg mjeseca, piše Mirror, možda biste trebali ponovno razmisliti.

Stručnjakinje za seksualni wellness, Kalila Bolton i Holly Jackson, ustvrdile su da bi (privremeni) odustanak od seksa mogao biti loš za vaše zdravlje, mentalno i fizičko, kao i da bi mogao nepotrebno opteretiti vašu vezu.

Suosnivačice seksualnog wellnessa SheSpot objasnile su za Daily Star da je više studija pokazalo da je seks vrlo koristan za naše zdravlje: Podiže raspoloženje i oblik je tjelovježbe. Seks se može smatrati laganom tjelovježbom jer sagorijeva kalorije i snižava krvni tlak pa bi odustajanje od njega moglo značiti da se morate fizički aktivirati na druge načine kako biste nadoknadili gubitak aktivnosti.

Studije su također pokazale da seks može pomoći u ublažavanju glavobolja i migrena, dok orgazam tjera tijelo na oslobađanje endorfina i hormona, uključujući oksitocin, poznat kao hormon ljubavi. Ne samo da oslobađanje endorfina čini da se osjećate dobro, već djeluje i kao sedativ, pomažući da bolje spavate.

I nije samo vaše zdravlje ono što bi moglo utjecati na vašu odluku da se odreknete seksa tijekom korizme. Zdravlje vaše romanse također bi moglo nastradati jer, ako vašem partneru nisu dragi vaši novi planovi, “to može opteretiti vašu vezu”, upozoravaju Bolton i Jackson.

Samo zato što stručnjaci ne preporučuju odricanje od seksa tijekom korizme ne znači da ne možete ući u razdoblja celibata ako mislite da bi to mogla biti prava odluka za vas.

Sve dok se obje strane slažu i pristaju na pauzu i ako se razgovaralo o granicama, odustajanje od seksa može vam pomoći da izađete iz “autopilota” u krevetu i može vas učiniti boljim u seksu kada odlučite ponovno početi. Vrijeme bez seksa trebalo bi vam dati “priliku da razmislite o tome u čemu uživate i što biste željeli istražiti” kako biste mogli protresti stvari u spavaćoj sobi.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook