Prethodni članak
Sljedeći članak

Popis zemalja u kojima se pije najviše alkohola: Iznenadit će vas gdje je Hrvatska

  • Alkohol alkoholizam pijenje

    Foto: Slavko Midzor/Pixsell (Ilustracija)


Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Globalni trendovi konzumacije alkohola pokazuju da je Europa dominantna kad se radi o uživanju alkoholnih pića, pokazalo je izvješće The World Population Review iz 2024. Izvješće mjeri potrošnju alkohola u litrama čistog alkohola po glavi stanovnika za osobe starije od 15 godina, prenosi Telegram.

Izvješće The World Population Review navodi ovih top 5 zemalja koje piju najviše alkohola u 2024.:

1. Češka

Češka je na vrhu ljestvice s prosječnom godišnjom potrošnjom od 14,26 litara čistog alkohola po stanovniku. Pivo je izuzetno popularno i duboko ukorijenjeno u kulturu zemlje.

2. Latvija

Latvija zauzima drugo mjesto s 13,19 litara po glavi stanovnika. Votka je iznimno popularna, a povijesne veze s Rusijom i domaća proizvodnja alkohola doprinose visokoj potrošnji.

3. Moldavija

Moldavija je na trećem mjestu s 12,85 litara po stanovniku. Kultura vina je izrazito značajna, a zemlja ima dugu tradiciju proizvodnje vina.

4. Njemačka

Njemačka je poznata po pivu, a prosječan Nijemac godišnje popije 12,79 litara čistog alkohola. Oktoberfest je značajan primjer njemačke pivske kulture.

5. Litva

Litva bilježi prosječnu potrošnju od 12,78 litara po stanovniku, uz snažnu tradiciju domaće proizvodnje piva i žestokih pića.

Prema podacima iz 2024. godine koje je objavio The World Population Review, Hrvatska se nalazi na 118. mjestu u svijetu po konzumaciji alkohola, s prosječnom potrošnjom od 8.73 litara čistog alkohola godišnje po osobi starijoj od 15 godina.

Ovaj rezultat pokazuje da je Hrvatska nešto niže od svjetskog prosjeka kad se radi o potrošnji alkohola. Na ljestvici su se ispred Hrvatske našle mnoge europske zemlje s višom konzumacijom, poput Njemačke (12.79 litara) i Francuske (12.23 litara), dok su zemlje poput Srbije (8.85 litara) i Slovenije (12.11 litara) također imale veću potrošnju

Kada se analiziraju razlike između spolova, kao i u većini zemalja, muškarci u Hrvatskoj konzumiraju više alkohola nego žene. Muškarci prosječno konzumiraju 13.96 litara godišnje, dok je kod žena ta brojka 3.99 litara.

Ove razlike su slične onima koje se bilježe u drugim zemljama Europe, gdje muškarci u prosjeku piju tri do četiri puta više alkohola nego žene, prenosi Telegram.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook