Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo je trenutno najstarija kokoš na svijetu. Vlasnica kaže: 'Dobrog je zdravlja'


Foto: Screenshoot CBS News

Prije više od dvadeset godina, knjižničarka Marsi Parker Darwin koja sa suprugom vodi farmu “Darwinov raj” u Chelseju u Minnesoti, pripremala se baciti u jezero kokošje jaje koje je koka napustila, kada je odjednom začula zvukove iz napuknute ljuske.

Kada je počela skidati ljusku, Darwin nije računala da će se zateći se s malim sluzavim pilićem u rukama, piše National Public Radio.

Pile koje je majka odbacila, danas ima 21 godinu i prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najstarije je živuće na svijetu. Nedavno je o njemu pisao i The Washington Post, prenosi Telegram.

Nakon što je Darwin pomogla piletu da izađe iz ljuske, u svibnju 2002. godine, shvatila je da stvorenju nedostaje dio kljuna koje pilići koriste da bi izašli iz jaja. Ptičica se činila zdravom i Darwin ju je odgajala bez majke.

Darwin se prema pticama na svojoj farmi odnosi s puno pažnje i brine da imaju kvalitetnu prehranu, ali priznaje da je kokoš kojoj je dala ime Peanut imala poseban tretman zbog lošeg početka u životu.

U kavezu u dnevnoj sobi, Peanut je živjela prvih nekoliko godina. Na kraju ju je Darwin premjestila u kokošinjac s ostalim kokošima na imanju. U kokošinjcu je Peanut provela 13 godina, i sama je imala piliće, često sa svojim omiljenim pijetlom Lanceom, piše u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Peanut je sada prestara za razmnožavanje i nadživjela je mnogo svoje djece. Prije šest godina odlučila je da više neće spavati u kokošinjcu pa je Darwin njoj i njezinoj petnaestogodišnjoj kćeri Millie omogućila da žive u kući, u dnevnoj sobi gdje je postavila žičani kokošinjac, i smjestila ga blizu prozora da bi male pogled van, prenosi Telegram.

Ovih dana Peanut je uglavnom u gazdaričinu krilu i gleda televiziju, a kada je vrijeme toplo, šeta vani i sunča se.

Za The Washington Post, Darwin je rekla da je kokoš zdrava, ali i razmažena. Pilići obično žive pet do deset godina, tako da je ovo pravo postignuće.

Najstarijoj kokoši koja je ikada živjela, Muffy, koja je uginula 2012. godine, bilo je 23 godine i 152 dana, stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Darwin kaže da je Peanut zdrava kokoš, malo artritična, ali se nada da će još živjeti i dostići rekord, piše NPR-ov, All Things Considered.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook