Prethodni članak
Sljedeći članak

Za Špičkovinu je zbog imena čula cijela Hrvatska! Otkrivamo odakle joj ime


Zagorje je prepuno raznih zanimljivosti iz povijesti, a neke od njih su i imena koja nose gradovi, mjesta, naselja i sela.

Jedno od najpopularnijih bez sumnje je Špičkovina, mjesto koje je postalo nacionalno poznato otkad je njegovo ime u svojoj izjavi, u pozitivnom ili negativnom kontekstu, proslavio tadašnji premijer, a sada predsjednik RH Zoran Milanović.

Od tada malo tko ne zna da Špičkovina postoji, jedino je pitanje gdje se točno nalazi i otkuda joj tako neobičan naziv.

Inače, Špičkovina je naselje u sastavu Grada Zaboka koje prema popisu stanovništva iz 2021. ima 741 stanovnika. Smjestila se na rubnom dijelu i granici između grada Zaboka i općine Bedekovčina, a odlikuje se prepoznatljivim DVD – om i vatrogasnim zabavama koje su se nekada svakog vikenda odvijale u vatrogasnom domu, a i danas se taj običaj pokušava oživjeti.

No, odakle Špičkovini taj naziv, otkrila nam je svojevremeno kolumnistica Zagorskog lista i umirovljena učiteljica Nevenka Gregurić, koja se dijelom i sama smatra Špičkovljankom.

– Pretpostavlja se, jer je i u crkvenim knjigama tako zapisano, da je Špičkovina dobila ime po obitelji Špiček o kojoj se ne zna puno jer je nestala. Ono kaj se zna po pričanju ljudi, da je ta zadnja obitelj imala kćer koja je imala govornu manu, pa je, kak bi mi rekli u Zagorju, švistavo govorila. Priča koju sam ja čula od pokojnog Josipa Crneka kaže da je ta djevojka došla do njive k ženama koje su žele i sjela do njih. Imala je široke haljine, a nisu se nosile gaće. Bilo je vruće i hladila se rekavši ''nek mi se zrači moj špiček''. Eto, to je priča koju zna nekolicina ljudi – ispričala nam je Nevenka koja je inače rođena u Dubravi, ali je živjela jedno vrijeme u Špičkovini i tim se imenom uvijek ponosila.


Osim što ju je proslavio Milanović, Špičkovina se često spominje u humorističnim serijama te je postala tako popularna da često nastaje tabla s njenim imenom koju kradljivci ne uništavaju, već jednostavno odvezu. – Nama to naravno nije drago, ali znači da je mjesto popularno – dodala je Nevenka, kao i zanimljivost da je prvo dijete rođeno u rodilištu u Zaboku bilo iz Špičkovine, kao i prvo dijete rođeno u novoj bolnici.

– Uz to je isto vezana zanimljivost. Prvo dijete u zabočkoj bolnici bilo je novorođenče Štefice Skozrit iz Špičkovine. Kad je naš dopisnik za Večernji list diktirao vijest telefonski bazi u Zagrebu, nikome nije bilo jasno oko prezimena i imena mjesta iz kojeg je, pa je moral iti v Zagreb da napiše točno – ispričala je.

Smatra kako unatoč neobičnom imenu, niti jedan se Špičkovljan nikada nije sramio mjesta iz kojeg dolazi te nitko od mještana nije radi takvog naziva imao neki hendikep. A znaju li povijest imena svoga mjesta, upitali smo i mještane koji su nam ispričali sličnu priču kao i Nevenka, iako, kažu, nisu čuli da bi predaja o kćeri vlastelina bila točna, već da je njihovo mjesto, jednostavno, dobilo ime po vlastelinu Špičeku, pa smo posjetili i brijeg na kojem se nalazila njegova kurija. Iako nema ostataka, mještani su nam ispričali kako je na mjestu gdje je živio Špiček sagrađena zgrada škole u kojoj se sada, otkako je škola preseljena dolje u centar, nalazi obiteljska kuća.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook