Prethodni članak
Sljedeći članak

Novo istraživanje: Djeca koja spavaju s roditeljima pametnija su i uspješnija


Svakom roditelju je poznata situacija u kojoj se dijete, čak i veće, u jednom trenutku tijekom noći preseli u njegov krevet. Iako neka djeca od rođenja spavaju u svom krevetu ili se vrlo rano odvoje od roditelja, ipak dođe taj trenutak kada djeca opet požele spavati s roditeljima. Vole zaspati sami, ali u jednom trenutku tijekom noći poželjet će osjetiti zagrljaj svojih roditelja. No ovo je dobra vijest, istraživanja su pokazala da će djeca koja se vole ušuljati u roditeljski krevet izrasti u sigurne, inteligentnije i samopouzdanije odrasle ljude, piše RTL.

Istraživanje koje je proučavalo djecu koja tijekom noći dolaze spavati u roditeljski krevet pokazalo je da su imali bolje rezultate na kognitivnim testovima u prvim godinama školovanja, piše Practical parenting.com.au. No zajedničko spavanje s bebama nije preporučljivo zbog većeg rizika od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Istraživanje je pokazalo još nekoliko zanimljivih podataka da su djeca koja spavaju s roditeljima puno zadovoljnija u odrasloj dobi te se puno sigurnije osjećaju u vezama, a ovo je posebno izraženo kod muškaraca.

"Istraživanja u kojima su sudjelovali studenti psihologije pokazalo je da muškarci koji su spavali s roditeljima tijekom odrastanja imaju veće samopoštovanje, manje osjećaju krivnju i tjeskobu", pokazuje istraživanje. Autori sličnih istraživanja Robin Lewis i Louis Janda također su otkrili da muškarci i žene imaju slične komentare. "Osjećala sam se sigurnije ako sam mogla doći do roditelja ako sam imala ružan san", neke su od izjava studenta. Ovo je odlična vijest za roditelje koji se vrlo malo naspavaju tijekom noći zbog toga što im djeca dolaze u krevet, piše RTL.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook